Vrijedan potez
595

Tuzlanka pravi vodootporne vreće za spavanje za migrante

L. K.
Gdje ne reaguje vlast, tu rade ruke vrijednih i empatičnih građana. Samra Topić-Šljivić je Tuzlanka koja je odlučila pomoći migrantima na području Tuzle koji već noćima spavaju pod otvorenim nebom, na udaru kiše i svih ostalih vremenskih promjena.

"Ne želim da se bavim tim ko su ti ljudi i kuda su krenuli. Samo sam čovjek kojeg boli da gleda drugog čovjeka kako spava na betonu na ovoj hladnoći. A bit će sve gore", jedna je od rečenica koju je vrijedna Samra napisala u svojoj objavi na Facebooku, u kojoj objašnjava kako je i zbog čega napravila vodootporne vreće za pomoć migrantima.

Tuzlanski migranti noćima su prepušteni na milost i nemilost vremenskim promjenama, ljudima i vlastima ove države. Na oblačnom nebu iz kojeg kiša, čini se, ne prestaje, Samra i oni slični njoj predstavljaju tračak sunca koji se probija kroz sivilo i daje nadu za bolje sutra.

Nekako bojažljivo sam pokrenula akciju pravljenja vreća za spavanje od debelog filca za migrante. Pomislila sam da ih...

Posted by Samra Topić Šljivić on Monday, November 25, 2019
Samra objašnjava kako su vreće funkcionalne i praktične. Tople su i vodootporne, lako ih je zakačiti za ruksak i ponijeti bilo gdje.

"Za prvu Turu nabavke materijala odazvalo mi se dosta žena, kupili smo materijal i danas sam ih uradila 20 i isporučila na stanicu u ruke ovim ljudima. Onima kojima je bilo najpotrebnije, a svima treba. Ima ih previše dole. Trenutno imam materijal za još 30 vreća", napisala je Samra. Dodala je i kako svi oni koji žele pomoći mogu pisati na njen profil.