Zarobljeni borci
333

Tuzlak u zatvoru u Siriji s 5.000 IDIL-ovaca: Napravio sam grešku što sam došao ovdje

A. D.
Foto: Provjereno/Nova TV
Foto: Provjereno/Nova TV
Ekipa emisije "Provjereno" na Novoj TV dobila je pristup zatvoru s zatočenih 5.000 pripadnika IDIL-a u gradu Kamišli koji se nalazi u sirijskom Kurdistanu. Među njima je zatekla i nekoliko građana BIH.

U zatvor u Kamišli u kojem se nalaze zarobljeni borci islamskog kalifata uspio je ući reporter Zoran Marinović.

Otvoreno neki zatvorenici progovorili o životu u samom središtu kalifata pred kamerama "Provjerenog", a među njima je i Salem Hasić iz Tuzle koji je u Siriju došao još 2013. s prijateljima, s ciljem, kako kaže, da pomogne ''braći''.

"Nisam puno ratovao. Ratovao sam prije toga, malo u Aleppu. Slomio sam ruku. Poslije toga, u Minmiru sam radio prvu operaciju, poslije nisam ratovao, više sam pomagao braći. Pomagao sam ljudima, kuhao sam s bratom, dijelio hranu po bazama braći. Napravio sam grešku što sam došao ovdje. Da me ne smatraju kao neko čudovište, da nemaju strah od mene, da misle da ću sutra njih klat kao što su vidjeli ovdje ili paliti ljude, silovati ili žene uzimati kao robinje. Nemam takvo mišljenje kakvo su ljudi imali okolo", poručio je Hasić.

Posljednje tri sedmice kurdske snage koje čuvaju ove kampove zabranile su ulaz svima, a ponajprije novinarskim ekipama, uz neke izuzetke. Neki od zarobljenika su tu godinu dana, neki dvije.Nemaju dvorište, ne mogu izlaziti vani, a čekaju i po dva, tri sata na ulazak u toalet.