Pokrenut proces
37

Tuzlaci za zdravstvene premije uplatili 1,6 miliona KM, novac će im biti vraćen

A. K.
Sjedište Zavoda zdravstvenog osiguranja TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Sjedište Zavoda zdravstvenog osiguranja TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Građani Tuzlanskog kantona koji su uplatili premiju zdravstvenog osiguranja za tekuću godinu shodno odluci kantonalne skupštine, mogu ostvariti povrat novca u iznosu od 20 KM. proces podnošenja zahtjeva je pokrenut, a Vlada TK izdvaja 1,6 miliona KM za tu namjenu.

Naime, Vlada Tuzlanskog kantona refundirat će 1,6 miliona KM kantonalnom Zavodu zdravstvenog osiguranja u smislu naknade dijela umanjenih prihoda po osnovu premije osiguranja koja se u toku 2023. godine neće uplaćivati, odlučeno je na današnjoj sjednici.

"Vlada Tuzlanskog kantona i Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona zaključili su sporazum o uređivanju međusobnih prava i obaveza po pitanju oslobađanja od plaćanja premije osiguranja od osiguranih lica zavoda u toku 2023. godine. Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o izvršenju budžeta Tuzlanskog kantona za 2023. godinu definisano je da će se posebnom odlukom Vlade, vršiti refundacija uplaćene premije osiguranja", naveli su iz Vlade TK.

Potpisnici Sporazuma dogovorili su da će se planirana sredstva u iznosu od 1.600.000 KM odlukama Vlade na prijedlog resornog ministarstva do kraja 2023. godine transferirati na račun Zavoda zdravstvenog osiguranja TK na ime naknade dijela umanjenih prihoda po osnovu premije osiguranja koja se u toku 2023. godine neće uplaćivati.

"Prema informaciji iz ZZOTK riječ je o 67.000 zahtjeva za povrat sredstava za premiju osiguranja od čega su rješenja ka 200 pravnih lica već završena dok je uručivanje rješenja fizičkim licima još u toku", pojašnjeno je iz Vlade TK.

Vlada je danas i prihvatila Izvještaj o izvršenju finansijskog plana zavoda za period januar – juni 2023. godine. Ukupni prihodi za finansiranje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u prvoj polovini 2023. godine ostvareni su u iznosu od 163.803.684 KM, što je za 9.345.266 KM ili 5,40 posto manje od planiranih, a za 15,58 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

U ukupnoj strukturi rashoda neposredna zdravstvena zaštita učestvuje sa 74,49 posto, lijekovi 14,97 posto, tekući transferi i drugi tekući rashodi 5,92 posto, ortopedska i druga medicinska pomagala 2,13 posto, stručna služba zavoda 2,07 posto, izdaci za nabavku stalnih sredstava Zavoda 0,02 posto, liječenje van kantona i u inostranstvu 0,31 posto, dok su izdaci po osnovu drugih samostalnih djelatnosti i povremenog samostalnog rada 0,04 posto i deficitarne usluge pokriveni sa 0,04 posto.