Mirni protest
160

Tuzlaci užasnuti dešavanjima u Zavodu Pazarić: Nadležni moraju hitno reagovati

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Užasnuti neadekvatnim tretmanom djece u Zavodu Pazarić, koji je jučer prikazan kroz fotografije, više stotina građana Tuzle večeras se okupilo na mirnom protestnom skupu na Sonom trgu u ovom gradu sa kojeg su poručili da nadležni pod hitno moraju reagovati.

Posebno izrevoltirani Zastupničkim domom Parlamenta FBiH koji je uprkos šokantnim detaljima iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić jučer odbio inicijativu Sabine Ćudić da se na dnevnom redu nađe informacija o stanju u ovoj ustanovi, Tuzlaci su večeras zatražili hitnu reakciju.

Šokantne fotogarafije posebno su potresle Damira Gušića jer se u Zavodu Pazarić nalazi sin njegovog prijatelja Marinka Lamešića.

"U tom domu Dario Lamešić se nalazi već dvije, ili tri godine, što predstavlja mogućnost da je upravo i on u grupi štićenika koji su zlostavljani. Njegov otac večeras nije mogao doći na protest, a za sva dešavanja je saznao prije dvije, ili tri noć. Sada je u izuzetno teškom psihičkom stanju i ne znamo kako će se sve ovo završiti", kazao nam je Gušić.

Kako tvrdi, prije godinu i po dana pokušao je posjetiti Darija u Zavodu Pazarić, ali u svojoj nakani nije uspio.

"Uspio sam doći do broja telefona, međutim, kada sam ih pozvao rekli su mi da mogu doći, ali da prvenstveno moram kontaktirati direktora, ili nekome od nadležnih kako bih im se najavio. Međutim, nekoliko puta sam ih zvao, ali bezuspješno, uvijek su mi prekidali kontakt", tvrdi Gušić.

Učesnici večerašnjeg skupa su poručili da svi građani BiH moraju ustati protiv sistema u kojem svi žive te nadležne natjerati da u praksi pokažu zainteresiranost za najslabije.

"Naša građanska dužnost i obaveza je da se suprotstavimo ovakvim i sličnim dešavanjima. Bilo kakav vid nasilja ne smijemo tolerisati, a posebno ne nad djecom koja su nemoćna", kazala nam je jedna od učesnica večerašnjeg protesta u Tuzli Aida Duraković.

Kao što je poznato, federalna zastupnica Sabina Ćudić je jučer na konferenciji za medije prezentirala šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Fotografije nikoga nisu mogle ostaviti ravnodušnim, a brojni građani u nekoliko bh. gradova danas su putem protesta digli svoj glas.