Ljepota različitosti
4.1k

Tuzlaci uz vino, kolače i tradicionalno kolo proslavili pravoslavni Božić

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Pripadnici svih konfesija danas su u Tuzli uz kuhano vino, kolače i tradicionalno narodno kolo proslavili pravoslavni Božić, pokazavši na taj način bogatstvo i ljepotu različitosti, uz multikulturalni duh po kojem je grad soli prepoznatljiv.

Srpska pravoslavna crkva, Crkvena općina Tuzla, Kolo srpskih sestara i Udruženje mladih Obnova danas su na Trgu slobode organizirali proslavu povodom najradosnijeg hrišćanskog blagdana Božića.

"Mi smo ove godine u okviru manifestacije Zima u Tuzli odlučili obilježiti sve radosne dane, kako bismo što više obogatili naš program te obradovali građanke, građane i goste ovoga grada. Tako smo i za pravoslavni Božić odlučili kreirati poseban sadržaj za sve koji su na Trgu slobode te smo uz pomoć naših kolega i prijatelja priredili lijep program", kazala je za Klix.ba Amra Jaganjac, voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice Tuzle.

Uz kuhano vino i kolače brojni Tuzlaci svih konfesija danas su proslavili najradosniji blagdan, a druženje su dodatno upotpunile i narodne igre u izvedbi Univerzitetskog kulturno-umjetničkog društva (UKUD) Zvonko Cerić.

Ovaj dan poseban je i za Pelku Jovičić, aktivisticu i volonterku u Udruženju mladih Obnova, koja ističe da su obilježavanje i proslava Božića u centru Tuzle, ali i svih ostalih vjerskih blagdana, dugogodišnja tradicija.

"Na taj način ukazujemo na važnost očuvanja tradicije i običaja. Radost praznika želimo svi dočekati u miru i slozi, uz gajenje ljubavi koju praznici trebaju nositi sa sobom", navela je Jovičić.

Kroz tradicionalne igre iz Bosne, folkloristi UKUD-a Zvonko Cerić danas su predstavili i narodne nošnje pravoslavnog stanovništva, koje krasi određena doza specifičnosti.

"Ove nošnje su specifične po bojama. Naprimjer, narodna nošnja iz Kreševa je u tamnoj boji, za razliku od muslimanske koja je u 'življim' bojama poput bijele, roze, crvene, žute i tako dalje. Također, drugačije su marame, materijali i tekstura, a karakteristično je da se nošnje razlikuju kod žene i djevojke koja nije udata u smislu namještanja pregače i marame", pojasnila nam je Alma Babić, koja je folkloristica u UKUD-u Zvonko Cerić već 25 godina.

Inače, proslava pravoslavnog Božića jedna je od posljednjih aktivnosti Zime u Tuzli, višednevne manifestacije koja će biti okončana ovog vikenda.