Apsurdna pozadina
29

Tuzlaci uskraćeni za uvid u imovinu dužnosnika jer podatke nema ko objaviti

A. K.
Aktuelni saziv Vlade TK (Foto: Klix.ba)
Aktuelni saziv Vlade TK (Foto: Klix.ba)
Ured za borbu protiv korupcije Tuzlanskog kantona zvanično je formiran, međutim, on je u ovom trenutku nefunkcionalan. Razlog je apsurdne prirode, a aktuelna vlast navodi da je prethodni saziv Kantonalne vlade napravio pogrešan redoslijed koraka u procesu formiranja.

Skupština Tuzlanskog kantona koncem prošle godine usvojila je Kantonalni zakon o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika, koji je zvanično stupio na snagu.

Prije toga, Kantonalna vlada koja je u to vrijeme u svom sastavu imala ministre iz SDP-a, PDA i Naše stranke formirala je i Ured za borbu protiv korupcije i kontrolu kvaliteta kao tijelo koje će provoditi spomenuti zakon, što je sastavni dio instrumentarija mjera koje se tiču efektivne borbe protiv korupcije.

Nova vlast krivi prethodni saziv

Međutim, taj ured zvanično ne služi svojoj svrsi, a građani još uvijek nemaju uvid u imovinu izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika. Za ovakvu situaciju nova vlast koju predvodi SDA, krivi prethodni saziv, navodeći da je napravljen pogrešan redoslijed koraka u procesu formiranja ureda.

"Ta priča je u proteklom periodu na određeni način bila prilično medijski eksponirana i usmjerena prema javnosti od prethodne vlade i bivše resorne ministrice, ali mi smo ustanovili niz nepravovremeno i neispravno poduzetih koraka", kaže premijer TK Irfan Halilagić.

Kako ističu iz nove vlasti, prvo je formalno-pravno donesena odluka o uspostavljenju ureda, a tek nakon toga usvojen je Zakon o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK. To se, kako navode, trebalo obrnuto uraditi.

"Nakon toga nije napravljena sistematizacija i unutrašnja organizacija, a nije uspostavljen ni registar imovine, iako je zakonski rok istekao u februaru", kaže kantonalna ministrica pravosuđa i uprave Senada Dizdarević.

S tim u vezi, Kantonalna vlada na posljednjoj sjednici je donijela uredbu o uspostavljanju i vođenju registra podataka o nosiocima javnih funkcija i imovini, čime se propisuje način uspostave, sadržaj, oblik i način njegovog vođenja i prijem prijava podataka o imovini i poklonima nosioca javnih funkcija što je predviđeno spomenutim zakonom.

OSCE kreira softver za bazu podataka

Također, uredbom se propisuje i način čuvanja i uništavanja podataka, postupak kontrole i provjere podataka o imovini i poklonima, pokretanje prekršajnog postupka, podnošenja prijava nadležnim organima i druga pitanja od značaja za uspostavljanje i vođenje registra koji će biti dostupan javnosti.

"Ova uredba znači da ćemo mi sada moći kreirati softversko rješenje koje će finansirati OSCE. Mi smo od njih pokušali dobiti rok kada će biti kreiran elektronski registar, međutim pouzdan podatak još uvijek nemamo. Registar će građanima, odnosno cjelokupnoj javnosti biti dostupan na uvid jer to i jeste njegov osnovni cilj", navodi Dizdarević.

Premijer Halilagić je kazao da su pojedini zvaničnici već uputili svoje podatke o porijeklu imovine, ali koverte u formiranom uredu nema ko da otvori. Shodno tome, kako bi se omogućilo zapošljavanje kadra, Vlada TK dala je i saglasnost na pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona.

"Ovo je dokument koji je trebao biti donijet prije dva mjeseca, jer ako imamo ured koji nema nijednog zaposlenika, nemoguće je očekivati da on bilo šta radi. Mi u uredu imamo preuzetog službenika iz jednog ministarstva koji ima ovlaštenja da sačinjava dokumentaciju i radi sve druge poslove kojih je izuzetno mnogo", dodaje ministrica Dizdarević, istaknuvši da je planirano dodatno zapošljavaje još četiri ili pet zapslenika.

Ona je navela da je javni konkurs za izbor direktora ureda već raspisan, a žalbeni postupak je u toku.

"Prema našim informacijama u Agenciji za državnu službu trenutno je u toku predžalbeni postupak na dokumentaciju koja je pristigla uz prijave. Taj dalje proces ne ovisi o nama, već o agenciji", navela je Dizdarević.

Na kraju kažimo i to da je izrada zakonskog teksta te cjelokupna procedura njegovog usvajanja praćena od Ambasade SAD-a u BiH, delegacije Evropske unije u BiH te misije OSCE-a u našoj zemlji.