BiH
31

Tuzlaci udišu prekomjerno zagađen zrak, proglašena epizoda pripravnosti

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Zbog evidentnog povećanja koncentracije zagađujućih čestica u zraku na području Tuzle, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona (TK) danas je proglasilo epizodu pripravnosti u ovom gradu.

Resorno ministarstvo izdalo je upozorenje i rizičnim grupama stanovništva za smanjenje kretanja na otvorenom, a također se apeluje i na smanjenje korištenja motornih vozila.

S druge strane, ukoliko je kretanje vani neophodno, iz ministarstva svim građanima preporučuju disanje isključivo na nos te korištenje zaštite u vidu šala ili marame za prekrivanje usta i nosa.

Iz resornog ministarstva upozoravaju i da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima i pozivaju da se, u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijave nadležnim inspekcijama.

Također, korisnicima i vlasnicima kotlovnica i ložišta upućen je apel na poduzimanje svih tehnički izvodljivih mjera u cilju smanjenja emisije štetnih materija u zrak, uključujući korištenje ekološki prihvatljivih energenata.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša TK obavijestilo je i Gradsku službu civilne zaštite Tuzla o proglašenju epizode pripravnosti.