5 godina kasnije
11

Tuzlaci sutra obilježavaju godišnjicu protesta: Tajkuni se bogate na leđima radnika

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Ispred spaljene zgrade Soda So u kojoj su se nekada nalazile prostorije Vlade Tuzlanskog kantona (TK) građani će sutra obilježiti petu godišnjicu masovnih protesta koji su se iz Tuzle u februaru 2014. proširili i na druge bh. gradove.

Zgrada Soda So u centru Tuzle spaljena je u nemirima 2014. godine, a danas je jedini podsjetnik na bunt građana pod čijim je pritiskom tadašnja Vlada TK koju je predvodio premijer Sead Čaušević podnijela ostavku.

Upravo ispred ove zgrade u naselju Slatina okupit će se građani predvođeni Sindikatom solidarnosti TK kako bi obilježili još jednu godišnjicu masovnih demonstracija kojima su prethodili višemjesečni protesti obespravljenih radnika.

"To je najsvjetliji datum u poslijeratnoj historiji BiH, jer se prvi put desilo da su se radnici i obespravljeni građani digli protiv vlasti, nepotizma, korupcije i kriminala koji je u ogromnoj mjeri zastupljen u našoj državi. Pozivamo sve građane da nam se sutra pridruže na mirnim protestima, jer na dostojanstven način želimo obilježiti godišnjicu", rekao je predsjednik Sindikata solidarnosti TK Sakib Kopić.

Pet godina kasnije, Kopić stanje u BiH ocjenjuje katastrofalnim.

"Svaki dan iz naše zemlje krcati autobusi odlaze za Njemačku i ostale zapadne zemlje. Svi glavom bez obzira bježe iz ovog apsurdistana. Vi kod nas danas ne možete dobiti ni posao čistačice ako niste u nekoj političkoj stranci. S druge strane, moram reći i da je narod apatičan i ubijen u pojam. Misli da se borbom ništa ne može postići, ali potrebno je samo da pogledaju šta su 'žuti prsluci' uradili u Francuskoj", smatra Kopić.

Smatra da građani ne trebaju odlaziti iz BiH, već u njoj ostati te se tu boriti za bolje sutra.

"Ovo će za veoma kratko vrijeme postati zemlja staraca, a to ne smijemo dozvoliti. Moramo stati ukraj tajkunima koji su se do jučer bogatili, a danas radnike tretiraju kao robove. Dok im radnici rade za 400 maraka, oni šire svoja poslovna carstva", naveo je Kopić.

U februarskim demonstracijama 2014. godine učestvovao je i otpušteni radnik Hotela Tuzla Nermin Jahić.

"Pet godina je prošlo od tog februara, od tada do danas ljudi su i dalje na ulicama, a vlast ništa ne radi", istakao je Jahić te se prisjetio početka februara 2014.

"I u ratu sam proveo četiri godine, tako da nisam imao strah od demonstracija u Tuzli. Mi nismo očekivali da će doći do nereda, jer su radnici tražili samo svoja osnovna prava. Međutim, u međuvremenu su se desile određene stvari, a vlast je to izgleda sama tražila. Bio je to za sve nas nekakav novi trenutak, a nadali smo se da će se konačno nešto riješiti. Međutim, stanje je danas katastrofalno", dodao je Jahić.

Okupljanje građana ispred zgrade Soda So najavljeno je za sutra od 11 sati, a planirana je i mirna šetnja do trenutnog sjedišta Vlade TK u naselju Irac.

Na ovakav način, poručili su iz Sindikata solidarnosti TK, žele podsjetiti aktuelnu političku garnituru, da su radnici i dalje na ulicama te da će se boriti za promjenu stanja u državi u kojoj žive.