Obilježen 4. april
30

Tuzlaci su prije 31 godinu donijeli historijsku odluku, kako je ona važna danas u BiH

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Prije tačno 31 godinu tadašnji saziv Skupštine opštine Tuzla donio je odluku o pružanju organizovanog otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Ukazivanje na historijske poteze posebno je važno u kontekstu današnjih društveno-političkih dešavanja u našoj zemlji.

Sjednicom Skupštine opštine Tuzla, 4. aprila 1992. godine je predsjedavao Selim Bešlagić, a sam tok sjednice bio je više nego dramatičan. Niko u sali nije bio siguran da u toku sjednice ili odmah nakon nje, neće biti uhapšen od vojne policije JNA, koja je u to doba, u Tuzli imala jednu od svojih najvećih kasarni.

Historijski gledano, 4. aprila 1992. godine počelo je odvijanje strašnih zločina u Bijeljini, a paravojne jednice iz Srbije i tadašnja JNA spremali su napad na Zvornik, Janju, Vlasenicu...

Istog dana tadašnji odbornici u Skupštini opštine Tuzla su donijeli historijsku odluku o organizovanom otporu agresiji na grad soli i Bosnu i Hercegovinu. To je podržalo 69 odbornika iz svih političkih stranaka.

Nakon toga, 15. maja 1992. godine počeo je rat u Tuzli, a tamošnji branioci tog su dana nanijeli prvi poraz daleko nadmoćnijem neprijatelju.

U ratnim godinama tuzlanska regija bila je najveći slobodni teritorij u BiH, a Tuzla je iz Podrinja prihvatila blizu 250 hiljada nasilno prognanih građana bošnjačke nacionalnosti.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić, 31 godinu kasnije poručuje da je 4. april jedan od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji toga grada. On je podsjetio da je Tuzla tog 4. aprila pokazala da građani BiH mogu živjeti zajedno, ali i da mogu donositi jednoglasne i jedinstvene odluke u najtežim vremenima.

"Četvrti april je također i dokaz da Tuzla baštini višegodišnju tradiciju zajedničkog života, multietičnosti, kulturalnosti i poštivanja svih onih različitosti. Godine nakon odluke pokazale su koliko je ona bila ispravna, ali i značajna za odbranu Tuzle i cijele Bosne i Hercegovine", naveo je Lugavić.

Zijad Lugavić (Foto: A. K./Klix.ba)
Zijad Lugavić (Foto: A. K./Klix.ba)

Na mjestu gdje je donesena historijska odluka, ne samo za Tuzlu, nego i za Bosnu i Hercegovinu i danas se našao Meša Bajrić, nekadašnji komandant CJB Tuzla koji je govorio o značaju 4. aprila, posebno u kontekstu današnjih društveno-političkih dešavanja u našoj zemlji.

"Ovo je veoma važno s aspekta integracije BiH. Veoma je važan građanski koncept takozvane tuzlanske politike koja je postojala u vrijeme agresije. Odluka Skupštine opštine iz aprila 1992. da će Tuzla iskazati eksteritorijalnost ako se bude nacionalno pocijelila BiH, veoma je važna. Tuzla je tada rekla da neće u nacionalne torove. Nama jeste iz Sarajeva faktuirsano to kao autonomaška politika, a Bešlagić je upoređen sa Fikretom Abdićem, ali to je žalosno jer ne odgovara istini. Tuzla se od tada borila za građanski koncept ustrojenja BiH i zato je grhota što to nije blagovremeno došlo do Sarajeva, Banja Luke i Mostara. Da smo to imali, Tuzla bi bila urnek integracije BiH", smatra Bajrić.

Meša Bajrić (Foto: A. K./Klix.ba)
Meša Bajrić (Foto: A. K./Klix.ba)

Za ovaj historiji datum, tokom današnjeg obilježavnja je navedeno da on predstavlja i univerzalnu vrijednost koja je i sada veoma bitna, šaljući poruku da je moguć zajednički život, kao i jedinstvo različitosti, samo ukoliko poštujemo sve ono što Bosnai Hercegovina, ali i Tuzla jesu.