Godišnjica masakra
600

Tuzlaci se prisjetili ubijene mladosti: Kapija je naša vječna rana

Piše: A. K.
Brojni građani Tuzle danas su se prisjetili 71 života koji je pogubljen na najsvirepiji način, agresorskom granatom 25. maja 1995. godine, a koja je ispaljena na okupljalište Kapija u centru grada.

Prije tačno 24 godine ubijena je tuzlanska mladost, a danas je na mjestu stradanja održana komemoracija u znak sjećanja na tragediju i stradanje svih civilnih žrtava rata u ovom gradu.

Uz članove porodica stradalih, komemorativnom obilježavanju godišnjice prisustvovali su i uglednici iz javnog i političkog života Tuzle i Tuzlanskog kantona, Federacije Bosne i Hercegovine, predstavnici nevladinog sektora, kao i brojni Tuzlaci koji su polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježju odali počast nastradaloj tuzlanskoj mladosti.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Izuzetno je bolan svaki 25. maj i za Nuru Spahić koja je u vihoru rata ostala bez dva sina i muža. Muž joj je poginuo u Srebrenici, sina Azmira ubili su pripadnici Škorpiona, dok je bez Admira ostala na Kapiji u Tuzli.

"Moj Admir je poginuo prije 24 godine, a imam osjećaj kao da se to dogodilo prije nekoliko trenutaka. Danas mi je gore nego tada. Nakon svega sam oboljela, ubija me samoća, da mi je umrijeti kako bih se i ja ove muke riješila. Svaki put trčim prema Kapiji ne bi li me on živ dočekao", priča nam kroz suze Nura.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Za stravičan zločin na Kapiji pred Sudom Bosne i Hercegovine na 20 godina zatvora osuđen je nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Novak Đukić, a kako je navedeno u presudi, on je naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli.

Međutim, Đukić nije iza zatvorskih rešetaka, iako bi trebao biti. Naime, on je napustio teritoriju Bosne i Hercegovine i trenutno se pod izlikom liječenja nalazi u Srbiji.

Iako je za njim raspisana potjernica, Đukić trenutno ne može biti izručen BiH jer ima srbijansko državljanstvo.

Međutim, kaznu može služiti u Srbiji jer je ta država 2010. godine potpisala sporazum sa BiH, koji omogućava međusobno izvršenje kazni, ukoliko to zatraži Sud BiH, što do danas nije učinjeno.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Zbog svega što se izdešavalo u vezi s Đukićem, Nura Spahić u pravdu danas ne vjeruje.

"Pravde nema, niti će je biti. Sve je gore i gore. Ali, mora se nekako boriti i živjeti", istakla je ova majka koja zbog suza iz svojih usta više nije mogla ni riječ izustiti.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović mišljenja je da Srbija najveći doprinos u pomirenju na prostoru zapadnog Balkana i njegovoj stabilizaciji može dati izručenjem Đukića našoj zemlji.

"Taj ratni zločin je čisti teroristički čin. On je svjesno gađao civile i išao je s tim da ubije mladost Tuzle. Sada kada se planeta Zemlja i Evropa bore protiv terorizma mi imamo primjer da Srbija štiti ratnog zločinca i teroristu koji je pravosnažno osuđen. To je apsurdna situacija", mišljenja je Imamović.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

U periodu od 1992. do 1995. godine Tuzla je granatirana s hiljadama projektila koji su ispaljivani sa lokaliteta Majevice i Ozrena.

Cilj agresora bio je usmrtiti što veći broj civila, a 25. maja 1995. tačno u 20:55 sati granata ispaljena sa srpskih položaja sa planine Ozren na glavnom okupljalištu u centru grada ubila je 71 osobu, a ranila njih skoro 200.