{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuzlaci se prisjetili šehida koji su dali živote za odbranu BiH

A
10.8.2013. u 17:09
0
132
Tuzlaci se prisjetili šehida koji su dali živote za odbranu BiH
0
Tuzlaci se prisjetili šehida koji su dali živote za odbranu BiH
Foto: Anadolija
U znak sjećanja na one koji su svoje živote dali za slobodu BiH, juče je širom BiH obilježen Dan šehida, a tim povodom danas je u tuzlanskom Bosansko kulturnom centru upriličena i Akademija.
Dan šehida je dan sjećanja na sve one koji su se borili i dali svoje živote za odbranu BiH.

Tradicija obilježavanja dana šehida traje već 18 godina, a današnjem obilježavanju u Tuzli prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je tom prilikom kazao da se politička svijest mora promijeniti i da se problemima porodica šehida i poginulih boraca mora pristupati ozbiljnije, kao i da se moraju naći trajna rješenja.

Izetbegović je tokom jučerašnjeg obilježavanja u Sarajevu istakao da država vodi računa o šehidskim porodicama koliko može, no da bi trebala i više.

"Ova država se nažalost ne bavi sistematski dovoljno niti ženama koje su doživjele najgoru vrstu nasilja, niti logorašima, mobilisanim borcima, jer nema dovoljno sredstava za to. Mi smo ranjena nacija i trošimo redovno pola budžeta na ove stvari. Ne možemo obnoviti ekonomiju sve dok u ovoj zemlji traju svađe koje odbijaju investicije. Moramo stvoriti mir sa onima koji su protiv ove zemlje ratovali i koji nam ovih dana ponovo šalju poruke da će da otcijepe dio nje", rekao je Izetbegović.

Današnjoj manifestaciji prisustvovao je i premijer Vlade TK Sead Čaušević, a o problemima boračke populacije govorio je ministar za boračka pitanja TK Ibrahim Salihović.

Podsjećamo, Dan šehida ustanovio je Rijaset Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.

Islamska zajednica godinama apelira na svoje članove i sve Bošnjake, kao i državne strukture, da poklone punu pažnju šehidskim porodicama i da se sjećanje na bosanske šehide trajno sačuva i bude podstrek za njegovanje i čuvanje svih drugih vrijednosti vjere i tradicije.

Nakon rata u Bosni i Hercegovini oko 30.000 djece je ostalo bez jednog, a 2.500 bez oba roditelja. Na stotine djece odraslo je u siromaštvu. Neka od ove djece govorila su i danas o problemima kojima se svakodnevno susreću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: