Okupljanje u 12 sati
0

Tuzlaci protestnim skupom poručuju da ih je strah

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Građani, članovi nevladinih organizacija i studentskih udruženja okupit će se danas tačno u podne u Tuzli na mirnom protestu pod nazivom "Strah me je!".

Protest je organizovan kao reakcija građana na silovanja i druge oblike nasilja koji se u posljednje vrijeme sve češće događaju u Tuzli i Tuzlanskom kantonu.

Građani zahtijevaju što hitnije i strože kažnjavanje počinilaca takvih krivičnih djela i najavljuju da je protest samo početak kampanje kojom će zahtijevati izmjenu krivičnog zakonodavstva radi pooštravanja kazni za krivična djela protiv polne slobode i morala, protiv života i tijela, kao i drugih krivičnih djela, poput nasilničkog ponašanja, nasilja u porodici, iznude te neovlaštenog držanja oružja.

Oni poručuju da su izvršna i zakonodavna vlast direktno odgovorne za nasilje na ulicama Tuzle, jer su ovlaštene da mijenjaju zakone, da izdvajaju sredstva za rad policije i pravosudnih institucija, da grade nove zatvore i disciplinske centre.

Građani poručuju da neće šutiti i živjeti u strahu i da su odlučni da mijenjaju sistem i zakone da bi štitili građane, a ne kriminalce.