Šetnja za Srebrenicu
337

Tuzlaci prepješačili 8.372 metra: Koraci sjećanja na zlo koje se ne smije ponoviti

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Više od 100 građana Tuzle danas je na dostojanstven način obilježilo godišnjicu genocida u Srebrenici. Tradicionalnom Mirnom šetnjom 8.372 za Srebrenicu učesnici su se prisjetili nevino stradalih Bošnjaka koji su u ljeto 1995. godine ubijeni na najsvirepiji način, ali i iskazali podršku onima koji su uspjeli preživjeti genocid.

Učesnici su se prvenstveno okupili ispred Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, odakle su se sjevernom gradskom saobraćajnicom zaputili prema raskrsnici Brčanska Malta, a potom vratili do Trga žrtava genocida u Srebrenici, gdje je i završena šetnja.

U mirnoj šetnji, laganim korakom, učesnici su prepješačili 8.372 metra, odnosno po jedan metar za svaku žrtvu genocida.

Kako su poručili, riječ o je koracima sjećanja na zlo koje se ne smije ponoviti.

"Naša namjera je vrlo čista. Maršuta kojom se krećemo faktički obuhvata cijelu Tuzlu, a svi građani koji budu željeli i htjeli moći će nam se pridružiti u određenom trenutku. Sam naziv šetnje je vrlo simboličan, a također mišljenja smo da svaki put kada organizujemo ovu šetnju treba biti najmanje 8.372 čovjeka", kazao je predsjednik Organizacionog odbora četvrte Mirne šetnje 8.372 za Srebrenicu Adin Huremović.

Učesnik mirne šetnje Suad Halilčević kazao je da je malo primjera od prahistorije do danas da je tako jedan brojčano mali, ali duhovno veliki, bošnjački narod bio izložen masovnom, sistematskom uništavanju i istrebljenju.

"Ovdje smo da upozorimo, da opomenemo, potcrtamo, ukažemo i potvrdimo da nas nije istrijebila mašina zla, da smo se digli iz pepela i da hoćemo da budemo dio zdravog i civiliziranog dijela svijeta. Ovdje smo da tugujemo, ali i da slavimo život", izjavio je Halilčević, potcrtavši da je genocid najpogubniji čin ljudske diskriminacije.

Eldar Lolić je zbog obaveza bio spriječen učestvovati u ovogodišnjem Maršu mira koji je u poslijepodnevnim satima stigao u Potočare te je upravo iz tog razloga učesnik današnje mirne šetnje u Tuzli.

"Mi jednostavno moramo opominjati i učiti svoju djecu šta se dogodilo u Srebrenici 1995. godine, kako se nikada i nikome ne bi ponovilo. To je jedan strašan zločin koji moramo pamtiti", naglasio je Lolić.

Ševala Halilović iz Bratunca je protjerana 1992. godine i od tada živi u Tuzli. S obzirom da ne može biti u Srebrenici na obilježavanju 22. godišnjice počinjenog genocida priključila se koloni koja je danas pohodila ulicama Tuzle.

"Ovim činom želim izraziti počast žrtvama genocida, ali i da dam podršku porodicama. I sama sam proživjela strahote u Bratuncu. Izgubila sam 30 članova uže i šire porodice, od muža, zetova, rođaka... Ovo se nikada ne smije zaboraviti", dodala je Halilović.

Podsjetimo, sutra će u Memorijalnom centru Potočari biti obavljena komemoracija, dženaza i ukop identificiranih žrtava genocida, pronađenih u proteklom periodu u nekoj od masovnih grobnica.

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana je Alija Salihović koji je u vrijeme ubistva imao 72 godine, a najmlađa Damir Suljić koji je ubijen u 15. godini.

Genocid su izvršili pripadnici Vojske Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića, uključujući i paravojnu formaciju Škorpioni pod kontrolom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, zajedno s nekoliko stotina grčkih i ruskih dobrovoljaca.