Sjećanje na 8.372 osobe
89

Tuzlaci posvetili kaside žrtvama genocida u Srebrenici

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Sutra će se navršiti pune 24 godine od počinjenog genocida u Srebrenici, a građani Tuzle večeras su se na Trgu slobode prigodnim programom prisjetili 8.372 žrtve.

Medžlis Islamske zajednice u Tuzli, Narodno pozorište, BZK Preporod, koordinacija boračkih udruženja Grada Tuzla i Centar za kulturu večeras su u ovom gradu upriličili prigodan program.

"Uoči dženaze u Potočarima prigodan program smo priredili na Trgu slobode, jer smo željeli da u Tuzli na poseban način obilježimo godišnjicu stradanja Bošnjaka. Veliki broj ljudi nije u prilici otići na dženazu, ali se svih žrtava može prisjetiti na ovakav način. Kulturu sjećanja moramo graditi jer je ona od velikog značaja", rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli hafiz Ahmed efendija Huskanović.

Program je počeo izvedbom kaside koja govori o porušenim bošnjačkim mjestima u kojima se nakon vihora rata nažalost ezan nije čuo nekoliko godina.

Prisjećajući se srebreničkih žrtava, mladi glumci Mirza Mujagić i Luka Spasojević izvodili su dijelove drame "Priviđenja iz srebrenog vijeka" koja je nastala po tekstu Almira Bašovića, a u fokus stavlja sudbine žena Srebrenice.

"Kultura sjećanja je veoma važan aspekt svakog identiteta i s tim u vezi Narodno pozorište je uzelo učešće u programu kako bismo na prigodan način obilježili ovu veliku tragediju. Izuzetno je važno ovakvim događajima prisjećati se na žrtve, posebno u vremenu u kojem danas živimo, odnosno kada se genocid negira, a žrtve na veoma ružan način umanjuju", istakao je direktor tuzlanskog Narodnog pozorišta Mirza Ćatibušić.

Večeras je istaknuto da se veliki broj preživjelih Srebreničana nakon stravičnih dešavanja svio u Tuzli gdje im je pružena nesebična pomoć.

Pred građanima Tuzle pročitana su i imena žrtava genocida u Srebrenici, a kojima su studenti posvetili i nekoliko proznih djela.