|

Tuzlaci ponovo na protestu zbog zagađenja zraka: Hoćemo da dišemo punim plućima

Tuzlaci ponovo na protestu zbog zagađenja zraka: Hoćemo da dišemo punim plućima
59
A. K.
15.1.2020. u 17:59
31
komentara
59

dijeljenja
1/8 Foto: A. K./Klix.ba
2/8 Foto: A. K./Klix.ba
3/8 Foto: A. K./Klix.ba
4/8 Foto: A. K./Klix.ba
5/8 Foto: A. K./Klix.ba
6/8 Foto: A. K./Klix.ba
7/8 Foto: A. K./Klix.ba
8/8 Foto: A. K./Klix.ba
Blizu 200 građana Tuzle došlo je na mirno protestno okupljanje koje je 18 nevladinih organizacija večeras organiziralo zbog prekomjerno zagađenja zraka u ovom gradu. Nadležnima su uputili jasne zahtjeve, a ako se stanje ne promjeni kažu da su spremni ponovo izaći na ulicu.
Tuzlaci su se okupili na Trgu slobode u ovom gradu, a s maskama na licima nadležnima su poručili da se pod hitno moraju prihvatiti posla vezano za rješavanje ove problematike.

Kako su naveli, u zimskim mjesecima udišu zrak koji ih lagano ubija, a posebno su zabrinuti za najmlađe.

Tokom večerašnjeg protestnog okupljanja iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona iznijeli su zabrinjavajuće podatke. Kako su naveli, u 2018. godini zagađeni zrak prouzrokovao je 29 posto smrti od moždanog udara, zatim 20 posto od karcinoma pluća, a stvorio je i 31 posto bronhitisa kod odraslih osoba i 23 posto bronhitisa kod djece.U borbi za čist zrak u Tuzli nalazi se 18 nevladinih organizacija, odnosno udruženja koja su sačinila zahtjeve, a nakon njihovog javnog objavljivanja oni će biti upućeni nadležnima na svim nivoima vlasti u našoj zemlji.

"Mi više ne želimo pokretati male mjere, već želimo da se u Tuzli napravi konkretan plan smanjenja zagađenja koji će svojom realizacijom rezultirati prestankom zagađenja u narednih pet godina. Naš zahtjev je da se krene u aktivnosti ukidanja korištenja uglja u individualnim ložištima i kontrole industrijskih objekata koji koriste fosilnih goriva", kazala je Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle.Jedan od zahtjeva je i što hitnije pokretanje mjera smanjenja zagađenja od industrije, posebice Termoelektrane u Tuzli, koja se nalazi u ovom gradu, a godišnje spali četiri miliona tona uglja bez odsumporavanja.

Na Trgu slobode u Tuzli večeras se našla i Alisa Kasumović, a kako kaže, od zagađenog zraka se brani tako što sa svojom porodicom ostaje u kući.

"Što manje boravimo vani, a posebno mi je žao ugroženih kategorija. Djeca su trenutno na raspustu, među njima je i moja kćerka i svi oni danas borave u domovima. Nažalost, primorani su raspust provesti u zatvorenoj prostoriji uz tablete, kompjutere i igrice, umjesto da su vani i da se druže sa svojim vršnjacima", kaže Kasumović.Prekomjerne vrijednosti štetnih čestica i danas su evidentirane u Tuzli, a na posljedice prekomjernog zagađenja zraka na ljudsko zdravlje jučer je upozoreno i iz Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Iz ove klinike je rečeno da je sve veći broj pacijenata s bolestima respiratnog sistema, kao i da je povećan broj oboljelih od karcinoma pluća.

Ukoliko se konkretne mjere uskoro ne poduzmu Tuzlaci su večeras poručili da će ponovo izaći na protest.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...