Iznijeli zahtjeve
61

Tuzlaci ponovo na protestu zbog zagađenja zraka: Hoćemo da dišemo punim plućima

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Blizu 200 građana Tuzle došlo je na mirno protestno okupljanje koje je 18 nevladinih organizacija večeras organiziralo zbog prekomjerno zagađenja zraka u ovom gradu. Nadležnima su uputili jasne zahtjeve, a ako se stanje ne promjeni kažu da su spremni ponovo izaći na ulicu.
Tuzlaci su se okupili na Trgu slobode u ovom gradu, a s maskama na licima nadležnima su poručili da se pod hitno moraju prihvatiti posla vezano za rješavanje ove problematike.

Kako su naveli, u zimskim mjesecima udišu zrak koji ih lagano ubija, a posebno su zabrinuti za najmlađe.

Tokom večerašnjeg protestnog okupljanja iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona iznijeli su zabrinjavajuće podatke. Kako su naveli, u 2018. godini zagađeni zrak prouzrokovao je 29 posto smrti od moždanog udara, zatim 20 posto od karcinoma pluća, a stvorio je i 31 posto bronhitisa kod odraslih osoba i 23 posto bronhitisa kod djece.

U borbi za čist zrak u Tuzli nalazi se 18 nevladinih organizacija, odnosno udruženja koja su sačinila zahtjeve, a nakon njihovog javnog objavljivanja oni će biti upućeni nadležnima na svim nivoima vlasti u našoj zemlji.

"Mi više ne želimo pokretati male mjere, već želimo da se u Tuzli napravi konkretan plan smanjenja zagađenja koji će svojom realizacijom rezultirati prestankom zagađenja u narednih pet godina. Naš zahtjev je da se krene u aktivnosti ukidanja korištenja uglja u individualnim ložištima i kontrole industrijskih objekata koji koriste fosilnih goriva", kazala je Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle.

Jedan od zahtjeva je i što hitnije pokretanje mjera smanjenja zagađenja od industrije, posebice Termoelektrane u Tuzli, koja se nalazi u ovom gradu, a godišnje spali četiri miliona tona uglja bez odsumporavanja.

Na Trgu slobode u Tuzli večeras se našla i Alisa Kasumović, a kako kaže, od zagađenog zraka se brani tako što sa svojom porodicom ostaje u kući.

"Što manje boravimo vani, a posebno mi je žao ugroženih kategorija. Djeca su trenutno na raspustu, među njima je i moja kćerka i svi oni danas borave u domovima. Nažalost, primorani su raspust provesti u zatvorenoj prostoriji uz tablete, kompjutere i igrice, umjesto da su vani i da se druže sa svojim vršnjacima", kaže Kasumović.

Prekomjerne vrijednosti štetnih čestica i danas su evidentirane u Tuzli, a na posljedice prekomjernog zagađenja zraka na ljudsko zdravlje jučer je upozoreno i iz Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Iz ove klinike je rečeno da je sve veći broj pacijenata s bolestima respiratnog sistema, kao i da je povećan broj oboljelih od karcinoma pluća.

Ukoliko se konkretne mjere uskoro ne poduzmu Tuzlaci su večeras poručili da će ponovo izaći na protest.