Zlatni septembar
105

Tuzlaci podigli balone za djecu oboljelu od raka: Maleni heroji zaslužuju veliku podršku

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Simboličnim podizanjem balona u zrak građani Tuzle danas su pružili podršku mališanima oboljelim od raka koji se nalaze na bolničkom liječenju. Na ovaj način su se prisjetili i svih onih malenih boraca koju su uspješno pobijedili ovu opaku bolest, ali i onih koji su je nažalost izgubili.

Na Trgu slobode u Tuzli građani su prvenstveno oblikovali živu ljudsku zlatnu vrpcu, a potom i simbolično podigli svoje balone u zrak.

Tuzlanski kanton dugi niz godina prednjači u Bosni i Hercegovini po broju oboljele djece od raznih vrsta karcinoma. Na području Federacije BiH godišnje oboli 60 mališana, a samo u Tuzlanskom kantonu ih bude od 12 do 18.

"Uz podršku Grada Tuzle 2017. godine smo opremili Odjeljenje za hematologiju i onkologiju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, čime smo cjelokupan proces bolničkog liječenja naših mališana iz Sarajeva premjestili u Tuzlu. Najveća blagodet je sada što uz oboljelo dijete 24 sata u bolnici boravi majka, tako da se Tuzla u odnosu na ostatak BiH sada izdvaja", kazala je Amra Saračević, predsjednica Udruženja porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti TK PIPOL.

U zavisnosti od vrste malignog oboljenja bolničko liječenje jednog mališana traje do godinu dana, nakon čega slijedi intenzivan period praćenja i kontrolisanja. U prosjeku za pet godina se može konsatovati da je dijete izliječeno.

"Rak je bolest koja ne pogađa samo pojedinca, to je bolest cijele porodice", naglasila je Saračević.

Belmi Puzić iz Tuzle prije četiri i po godine otkriven je tumor na mozgu, a prilikom odstranjivanja došlo je do oštećenja motoričkog sistema, finih pokreta, govora, vida i gutanja.

Međutim, to nije pokolebalo ovu hrabru 16-godišnjakinju koja je danas u invalidskim kolicima. Danas je učenica drugog razreda Građevinsko-geodetske škole u Tuzli, a kako nam kaže, njeni drugovi su divni, pružaju joj veliku podršku zbog čega se svakodnevno raduje odlasku u školsku klupu.

"Jedva čekam da završim drugi razred i da se riješim matematike. Svi u školi su mi dodatni vjetar u leđa, a osim slikanja volim slušati Đorđa Balaševića, pisati i pjevati", kaže nam Belma koja bi voljela u budućnosti postati poznata spisateljica.

Zbog posljedica opake bolesti koje sa sobom nosi Belma nam kaže da je ljudi često u gradu čudno gledaju.

"Kada prolazim gradom svi me čudno gledaju, posebno djeca. Ali, meni to ne smeta. Na to ne obraćam pažnju", ističe Belma.

Današnja aktivnost u centru Tuzle realizovana je u sklopu globalne kampanje Zlatni septembar koja ima za cilj podizanje svijesti o pojavi malignih oboljenja u dječijem dobu.