Big Dance
65

Tuzlaci plesali na Trgu slobode u čast olimpijskog plamena

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Gimnazija Ismet Mujezinović iz Tuzle, Međunarodna galerija portreta Ismet Mujezinović i British Council su realizovali projekt Big Dance na tuzlanskom Trgu slobode.

U čast olimpijskog plamena, koji je danas stigao na tlo Velike Britanije, tuzlanski srednjoškolci su se pridružili školarcima iz cijelog svijeta u obaranju svjetskog rekorda u plesu s jedinstvenom koreografijom .

Inače, koreografiju je osmislio koreograf svjetskog glasa Wayne McGregor, a osim tuzlanskih učenika u ovom projektu su učestvovali i srednjoškolci iz Žepča i Mostara. Procjenjuje se kako je širom planete plesalo oko 500.000 učenika osnovnih i srednjih škola, koji su ujedno slavili i duh Olimpijade.

"Big dance traje sedam minuta i ima jedinstvenu koreografiju. Ista takva koreografija bit će priređena i na samoj Olimpijadi u Londonu", kazao je Samir Avdibegović, projekt menadžer British Councila.

Iz gimnazije Ismet Mujezinović su se odlučili da učestvuju u ovom događaju koji slavi osnovne vrijednosti Olimpijskih igara: poštovanje, prijateljstvo, izvornost i timski duh. Tuzlanski gimnazijalci su dobili podršku Međunarodne galerije portreta Ismet Mujezinović, Općine Tuzla i British Councila.