BiH
0

Tuzlaci piju bakteriološki i hemijski neispravnu vodu

FENA
Tuzla
Tuzla
Već mjesecima Tuzlaci piju bakteriološki i hemijski neispravnu vodu. Sumnje građana danas je i zvanično potvrdila pomoćnica ministra zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona Nermina Mehinović.

Zvanični nalazi koje je od Zavoda za javno zdravstvo zatražilo Ministarstvo zdravstva TK-a pokazali su da je u više navrata, koliko su uzimani uzorci vode koja stiže iz novoizgrađene Fabrike pitke vode na Ceriku i snabdijeva zapadni dio grada, voda u slavinama bakteriološki i hemijski neispravna te da su već davno o tome trebali biti obavješteni građani i upozoreni da vodu ne smiju koristiti.

Već mjesecima građani se žale na kvalitet vode koja je umjesto da bude bez boje, mirisa i okusa, bila i sa bojom i sa neugodnim mirisom ali i ukusom. Izjave nadležnih u Vodovodu ali i Zavodu za javno zdravstvo lokalnim medijima uglavnom su se svodile na to da je voda čista i u potpunosti ispravna za upotrebu. Za razliku od friziranih izvještaja za medije, onaj zvanični je alarmantan. Razloga za paniku ima a reakcija nadležnih se očekuje.

Iako je bilo utvrđeno da je voda nekoliko puta bila neispravna nije bilo zaraze ili pojave epidemije. U lancu odgovornosti zašto građani nisu bili informisani o zagađenoj vodi najviše se pominje tuzlanski Vodovod. Međutim, osim Vodovoda analizu mogu vršiti i neutralne ustanove kao što je Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, općinske sanitarne inspekcije a podatke su dužni proslijediti Minstarstvu zdavlja.

-O tome zašto u javnost nisu bile puštene informacije o analizi uzoraka vode uzetih u zapadnom dijelu grada odgovornost će morati snositi oni koji su ih prema neprovjerenim informacijama ili krili ili su smatrali da će sa takvim informacijama izazvati paniku građana. Ovako su oštećeni i građani i ustanove koje trebaju da brinu o zdravlju građana, rečeno je u Ministarstvu zdravstva TK-a.