Policija istražuje
68

Tuzlaci ostali bez ljetovanja: Aranžmane platili, vlasniku agencije ni traga

Piše: A. K.
Desetak građana Tuzle ove godine je ostalo uskraćeno za odlazak na ljetovanje, iako su za neku od destinacija aranžmane uredno platili Turističkoj agenciji "Lari Tours".

Tuzlanska agencija koja se nalazi u centru grada već izvjestan period je zaključana, vlasniku ni traga, a o slučaju je obavješteno i Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona koje je nadležnom Tužilaštvu u Tuzli proslijedilo izvještaj.

Enes Mujačić iz Tuzle ove godine ljetni odmor sa suprugom je planirao provesti u Bugarskoj. U februaru je Turističkoj agenciji "Lari Tours" platio aranžmane, ali put odabrane destinacije nije krenuo.

Ništa od ljetovanja u Bugarskoj i Turskoj

U razgovoru za Klix.ba kaže da je sa suprugom prije dvije godine išao u Bugarsku posredstvom iste agencije te da je vođen ranijim pozitivnim iskustvom novi aranžman uplatio.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Agenciju 'Lari Tours' sam posjetio u mjesecu februaru ove godine i preko agencije 'Sun Line' iz Beograda smo pronašli aranžman za dvije osobe u Bugarskoj po cijeni od 647 KM. Lari Toursu sam odmah uplatio taj iznos, a aranžman je bio rezervisan od 25. augusta 2018. godine. Sedam dana prije poslaska supruga me obavijestila da je dobila informaciju putem e-maila u kojoj je navedeno da je vlasnik agencije pobjegao u Njemačku te da nema ništa od našeg aranžmana", priča Mujačić za Klix.ba.

Ističe da je odmah krenuo put agencije, ali je naišao na zaključana vrata. Također, na fiksni telefon se niko nije javljao, dok je vlasnik agencije na dva broja mobilnog telefona bio nedostupan.

"Kontaktirao sam beogradsku agenciju 'Sun Line' gdje su mi rekli da postoji rezervacija na moje ime, ali da novac od Lari Toursa nije uplaćen", ističe Mujačić koji je u septembru ove godine slučaj i zvanično prijavio Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Almir Bukvić s djevojkom je na ljetovanje trebao otići u Tursku, ali ni njegov aranžman u iznosu od 2.500 KM nije realiziran.

"Vlasnika sam poznavao i putem njegove agencije sam prije dvije godine išao na ljetovanje u Bašku Vodu. Kada sam otišao kod njega, pokazao mi je aranžmane za Tursku, pozvao Turističku agenciju 'Fibula' u Sarajevu i sve mi rezervisao. Ja sam mu dao novac, od njega dobio uplatnicu, a na vaučer sam čekao naknadno, jer se nije tačno znalo kada će biti let", kaže nam Bukvić.

S obzirom da se vrijeme polaska približavalo, a Bukvić nije dobijao nikakvu informaciju o trenutku polaska, kontaktirao je vlasnika Lari Toursa, međutim do njega, kao i naš prethodni sagovornik, nije uspio doći. Vrata od agencije zaključana, a vlasnik nedostupan na mobilni telefon.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Mislio sam da je na godišnjem odmoru, ali vrijeme je prolazilo, a ja sam počeo sumnjati. Na kraju sam nazvao Fibulu iz koje su mi rekli da postoji rezervacija, ali da novac nije uplaćen od Lari Toursa, te da, ukoliko želim putovati, njima moram uplatiti iznos, na što nisam pristao", dodaje Bukvić koji je o svojoj prevari također obavjestio istražne organe.

Deaktivirali Facebook profil

O ovom slučaju je upoznato i Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Glasnogovornik kantonalnog MUP-a Izudin Šarić je za Klix.ba kazao da su u proteklom periodu ministarstvu upućene prijave protiv dvije turističke agencije iz Tuzle i jedne fizičke osobe te da je Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli, odnosno nadležnom tužiocu proslijeđen izvještaj.

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona nisu nam mogli potvrditi da li je izvještaj već stigao, a samim tim ni koje će aktivnosti biti sprovedene u narednom periodu.

Nekoliko puta smo bezuspješno pokušavali dobiti osoblje Turističke agencije "Lari Tours", ali u njihovom uredu u Tuzli niko nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Zanimljivo je istaći da je Facebook profil ove turističke agencije deaktiviran, zvanična internet stranica je u funkciji i navedene su ljetne ponude i rani jesenji booking, a na izlogu poslovnice u Tuzli i dalje su istaknute ponude destinacija.