Usvojen rebalans budžeta
220

Tuzlaci oslobođeni plaćanja komunalne naknade, dva miliona KM za pomoć zbog koronavirusa

A. K.
Stručna služba Gradskog vijeća Tuzle
Stručna služba Gradskog vijeća Tuzle
Vijećnici Gradskog vijeća Tuzle na vanrednoj elektronskoj sjednici usvojili su rebalans budžeta. Više od dva miliona konvertibilnih maraka izdvojeno je za sprečavanje širenja i sanaciju posljedica pandemije koronavirusa. Između ostalog, Tuzlaci su oslobođeni i plaćanja komunalne naknade.

Prema riječima predsjednice Gradskog vijeća Tuzle Nataše Perić, odlukom o izmjenama i dopunama budžeta za period od 1. januara do 31. decembra ove godine, obezbijeđeno je više od dva miliona KM koja su namijenjena za borbu protiv pandemije koronavirusa i otklanjanje posljedica.

"Riječ je o nabavci zaštitnih i sredstava za dezinfekciju, pomoći građanima u nabavci hrane i ostalim različitim potrebama. Ovo je jedan u nizu rebalansa koji će uslijediti, a koji će biti usmjereni u borbu protiv pandemije koronavirusa i otklanjanja socijalnih i ekonomskih posljedica", navela je Perić.

Vijećnici su također usvojili odluku o pojednostavljenju procesa pribavljanja dokumentacije u postupku ostvarivanja prava na jednokratne novčane pomoći iz gradskog budžeta za vrijeme trajanja stanja nesreće koje je uzrokovano pojavom koronavirusa.

Stručna služba Gradskog vijeća Tuzle
Stručna služba Gradskog vijeća Tuzle

Perić je navela da je razmatrana i usvojena odluka o privremenom oslobađanju plaćanja zakupnine poslovnih prostora koji su u vlasništvu Grada Tuzle, kao i preporuka javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač grad, da u cilju ublažavanja ekonomskih posljedica i oni donesu odluku o oslobađanju plaćanja zakupnine na prostorima koji iznajmljuju.

Gradski vijećnici su također usvojili i odluku o privremenom oslobađanju od obaveze plaćanja komunalne naknade za 2020. godinu za fizičke i pravne osobe, kao i za druge pravne subjekte kojima je utvrđena obaveza plaćanja komunalne naknade.

Oslobađanje plaćanja naknade se odnosi i na zauzimanje javnih površina korisnicima kojima je naredbom Federalnog štaba civilne zaštite zabranjeno obavljanje djelatnosti, kao i zakupnine za korištenje prostora u evidenciji mjesnih zajednica na prostoru Tuzle.

Iz Gradskog vijeća Tuzle su istaknuli da će u narednom periodu u skladu s potrebama i prioritetima vezano za stanje nesreće raditi u kontinuitetu te će donositi odluke koje su u interesu svih građana.