Esencijalna lista
175

Tuzlaci ogorčeni jer ne mogu dobiti lijekove u apotekama: Sve ide preko leđa građana

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Pacijenti iz Tuzlanskog kantona od jučer lijekove s esencijalne liste u apotekama ne mogu dobiti. Sada ih kupiti mogu po komercijalnoj cijeni, što je za većinu neprihvatljivo, poput penzionera koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem.

Prvi januar 2020. godine sa sobom je donio izuzetno veliki problem za stanovništvo Tuzlanskog kantona jer su apotekari donijeli odluku o potpunoj obustavi izdavanja lijekova s esencijalne liste. U odnosu na prvi dan nove godine, veći broj pacijenata tek danas se iz svojih domova zaputio prema apotekama gdje besplatne lijekove nisu uzeli.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Razlog je poznat, a ogleda se u tome da apoteke nisu potpisale novi ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja TK za 2020. godinu jer nije postignut dogovor o povećanju cijene naknade za uslugu po obrađenom receptu na 1,5 KM bez PDV-a, sa dosadašnje jedne marke sa uključenim PDV-om.

Sedam mjeseci pregovora na relaciji Komora magistara farmacije TK - Kantonalno ministarstvo zdravstva - Zavod zdravstvenog osiguranja TK konkretno rješenje na zadovoljstvo svih strana nije donio. Magistrima farmacije još nije udovoljeno u zahtjevu za povećanje cijene usluge po obrađenom receptu koja je najniža u Federaciji BiH, pa su se odlučili na rigorozan potez.

Lijekove mogu kupiti po komercijalnoj cijeni

Sve pacijente koji uđu u tuzlanske apoteke dočekat će obavještenje o obustavi izdavanja lijekova s esencijalne liste. Međutim, do njih sada mogu doći po komercijalnoj cijeni, ali je to za većinu stanovništa neprihvatljivo.

Svoju mjesečnu terapiju danas nije mogla dobiti ni Mirsada Hećimović iz Tuzle. U penziji je već 23 godine, a kako nam kaže, najniža naknada koju prima ne može mjesečno pokriti ni osnovne životne potrebe.

"U apoteci mi lijekove danas nisu mogli izdati. Razumijem ja njih, ali ne razumijem nadležne koji su ovaj problem trebali ranije riješiti. Sada sve ide preko leđa ionako napaćenih građana. Nadam se da će se ovaj problem riješiti što prije jer svi znamo da zbog neredovnog korištenja lijeka naše zdravlje će biti pogoršano", kaže nam Hećimović koja je iz jedne od tuzlanskih apoteka ogorčeno izašla praznih ruku.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

U posebno nepovoljnom položaju sada se nalaze osobe s dijagnosticiranim dijabetesom tip jedan. U apotekama besplatno ne mogu dobiti inzulin, trakice, igle i setove za inzulinske pumpe, a ukoliko bi to sve kupovali po komercijalnoj cijeni, za mjesec dana bi im trebalo skoro 600 KM.

"Djecu koja nemaju zaliha sada osuđuju na smrt i trenutna situacija je izuzetno neodgovorna najprije od Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i Ministarstva zdravstva TK, ali i od farmaceutskih kuća. Skoro godinu dana su imali za rješavanje ovog problema. Svako ima pravo da se bori za svoja prava, ali ne na ovakav način i preko leđa pacijenata", kaže za Klix.ba predsjednica Udruženja građana, roditelja i prijatelja djece sa dijabetesom Novi horizonti iz Tuzle Indira Bektić-Mujkić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Naglašava da je svaka osoba s dijabetesom tip jedan životno ugrožena, ukoliko redovno ne dobija inzulinsku terapiju. Zbog toga se članovi ovog tuzlanskog udruženja sada snalaze na razne načine kako bi sebi obezbijedili prijeko potrebni inzulin.

"Niko od nas nema zaliha inzulina, a svi naši članovi su se udružili i oni koji imaju određeni višak posuđuje drugom. Ukoliko se problem ne riješi mi ćemo doći u ministarstvo i zavod kako bismo uzeli svoje lijekove jer je ovo nedopustivo", istaknula je Bektić-Mujkić.

Magistri farmacije: Drugog načina za borbu nema

Iz Komore magistara farmacije TK svjesni su ozbiljnosti problema u kojem se svi nalaze, poručivši da drugog načina u ovoj borbi nije bilo. Građane mole za razumijevanje jer, kako navode, njihov zahtjev sa sobom nosi veliku opravdanost.

"Ovo je drastično i za nas jer sada svim pacijentima ili osobama koje umjesto njih dolaze po lijekove dodatno moramo objašnjavati, izlažući njih, ali i nas stresu. S druge strane, mi nismo mogli drugačije pristupiti zavodu, ministarstvu, premijeru, skupštini i vladi jer od 6. maja 2019. upozoravamo na naše probleme, ali na razumijevanje nismo naišli. Raniji ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja o izdavanju lijekova s esencijalne liste je istekao 31. decembra, a novi nismo potpisali", kaže za Klix.ba predstavnica farmaceuta Tuzlanskog kantona Amela Gazibegović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Uz dosad pobrojane probleme Gazibegović navodi i to da je primjena izmijenjene esencijalna lista lijekova u ovom kantonu počela 27. decembra 2019., a obavijest o tome apotekari su dobili dan ranije u 13:30 sati.

"Ljudi nam postavljaju pitanje zbog čega mi tražimo povećanje cijene usluge. Najprostije rečeno, iza šaltera pošte, banke ili bilo koje druge ustanove može biti tehničar sa završenom srednjom školom, ali nama lijekove izdaju osobe koje imaju završen fakultet. U pošti vama osoba naplati od dvije do tri KM uplatnicu koju ste vi pravilno ispunili, a ona je provede kroz kompjuter, a mi to provođenje, uz postupak prije i kasnije radimo za iznos koji je manji od jednu marku zbog toga što plaćamo PDV", navodi Gazibegović.

Ona naglašava da lijekovi s esencijalne liste nemaju maržu, odnosno cijena lijeka je referalna i nju je Zavod zdravstvenog osiguranja TK odredio, plus PDV koji apoteke vraćaju državi.

S druge strane, iz Ministarstva zdravstva ranije su kazali da je zahtjev apotekara opravdan, ali da on sada ne može biti ispunjen zbog privremenog finansiranja Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja koji je na snazi.