Skup podrške
79

Tuzlaci odali počast žrtvama Srebrenice: Velika je tuga u našim srcima

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Građani Tuzle danas su se okupili u centru grada kako bi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici, ali i iskazali podršku preživjelima koji u Potočarima u kabure spuštaju posmrtne ostatke svojih najmilijih. Tom prilikom su poručili da su danas uz majke Srebrenice koje sahranjuju svoje najmilije, naglasivši da je velika tuga prisutna u njihovim srcima.

Dok se u Memorijalnom centru Potočari obavljaju komemoracija, dženaza i ukop identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica, Tuzlaci su učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast stradalima.

"Majke Srebrenice trebaju znati da nećemo zaboraviti ono što im se desilo i da ćemo prenositi na buduće generacije. Želimo im poručiti da ne mrze, već da ponavljaju kako se ovo nikada više ne bi ponovilo. Izuzetno je bitno da svoj konačni smiraj pronađu sve žrtve genocida. Mislim da će majke, kćerke i sestre također tada pronaći jednu vrstu smiraja. Molim sve ljude koji imaju bilo kakvu informaciju da pomognu u pronalasku posmrtnih ostataka", kazala nam je Tuzlanka Emina Muminović.

Držeći u rukama jastučiće s izvezenim imenima žrtava srebreničkog genocida okupljeni su naglasili da, bez obzira na nacionalnost i vjersku pripadnost, svi građani Bosne i Hercegovine trebaju odati počast nevino stradalim Srebreničanima koji su u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija ubijeni na najsvirepiji način.

"Današnji čin je iskazivanje poštovanja i ljubavi prema ženama koje su otišle da ukopaju svoje najdraže u Srebrenici. Nema riječi kojima bi se mogla pokazati tuga koju osjećamo prema srebreničkim žrtvama. Svi mi živimo Srebrenicu na neki svoj način. Danas želimo Tuzli kazati i ko je sve u Srebrenici ukopan te da svi Fatihom nevino stradalim žrtvama odamo počast", rekla je Jasna Hadžiselimović.

Na današnjem mirnom skupu dominirali su mladi koji su poručili da bh. obrazovni sistem mora veću pažnju posvetiti stravičnim dešavanjima u Srebrenici za vrijeme rata.

"Iako to sistemski nemamo obrađeno, na roditeljima je da nam prenose kako su doživjeli sve to, a na nama da prenosimo dalje. Nažalost, 11. juli je možda i jedini datum na koji se sjećamo onoga što se dogodilo 1995. u Srebrenici. Svima nama to treba biti opomena, jer teško je o tome pričati nama koji nismo direktno involvirani u sve to, a posebno ljudima koji su doživjeli takve stvari i čije su porodice uništene. Mladi su ključ u svemu tome, ne smijemo zaboraviti, moramo pamtiti i obilježavati svih 365 dana u godini ono što se dešavalo našoj braći, sestrama, daidžama, amidžama...", smatra 26-godišnji Džanan Kušljugić.

I ovaj put je istaknuto da srebreničke majke koje se svakog 11. u mjesecu okupljaju u centru Tuzle nisu same u borbi za istinu i pravdu.