Godišnjica masakra
591

Tuzlaci odali počast stradaloj mladosti: Sjećanje na 71 ugašeni život na Kapiji

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Brojni građani Tuzle, među kojima su i roditelji, članovi rodbine te vjerski i politički dužnosnici danas u odali počast stradalima u masakru na Kapiji koji je počinjen prije 27 godina. Bol u srcima ne jenjava, a još jednom je naglašeno da je Kapija vječna rana koja ne zarasta.

Prije tačno 27 godina, 25. maja 1995. godine ubijena je tuzlanska mladost, a danas je na mjestu stradanja održana komemoracija u znak sjećanja na tragediju i stradanje svih civilnih žrtava rata u ovom gradu.

Uz članove porodica stradalih, komemorativnom obilježavanju godišnjice prisustvovali su i uglednici iz javnog i političkog života Tuzle i Tuzlanskog kantona, Federacije Bosne i Hercegovine, predstavnici nevladinog sektora, kao i brojni Tuzlaci koji su polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježju odali počast nastradaloj tuzlanskoj mladosti.

Kako je istaknuto tokom komemoracije, u periodu od 15. maja 1992. pa do 25. augusta 1995. Tuzla je napadana hiljadama projektila raznih vrsta i kalibara. Njih okvirno 90 posto ispaljeno je sa lokaliteta Majevica, a ostalih deset sa Ozren.

"Cilj zločinaca bio je da ubiju što više civila. Karadžićevi i Mladićevi vojnici su, osim iz pravca Majevice, povremeno i iznenadno, Tuzlu granatirali i iz sasvim drugog pravca, iz pravca Ozrena. Granatom ispaljenom sa Ozrena, 25. maja 1995.godine, ciljajući na najveće okupljalište mladih u Tuzli, na tuzlansku Kapiju, ubili su 71 mladu osobu", navedeno je prilikom komemoracije.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas je kazao da će Kapija vječno ostati najbolnija rana.

"Kapija je rezultat terorističkog napada i agresije, ali i onih koji su poduzeli mjere poput Slobodana Miloševića, Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Novaka Đukića i ostalih koji su osuđeni za ratne zločine, predvodeći paravojsku takozvane Srpske Republike. Paralelno s time, oni negiraju zločine, što pokazuje da su imali strategoju zločina i laži. Negiranje zločina i genocida je prijetnja novim rozni zločinima i novim genocidom", poručio je Imamović.

Za zločin na Tuzlanskoj kapiji, u kojem je teže i lakše povrijeđeno okvirno 200 osoba, pravosnažno je na 20 godina zatvora osuđen Novak Đukić, komandant taktičke grupe "Ozren" i general paravojske tzv. Srpske Republike.

Prema presudi koja još uvijek nije sprovedena jer je Đukić na slobodi, on je naredio svojim jedinicama na planini Ozren da topničkim projektilom granatira lokaciju Kapija, u centru Tuzle.

"Pozivam sve zemlje koje su članice Evropske unije da naglase to da Srbija nikada ne može postati njihova članica dok ne osudi pravosnažno osuđenog ubicu ove djece, ratnog zločinca Novaka Đukića. Nije moguće da će Evropska unija Srbiju pustiti u proceduru prijema u članstvo jer kriju pravosnažno osuđenog ubicu djece", naglasio je Imamović.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić podsjeća da je ova regija naše zemlje napravila iskorak u obrazovnom sistemu, uvodeći u predmet Historija dodatak glavnom udžbeniku iz kojeg će osnovci učiti o značajnim aspektima i događajima iz ratnog perioda, među kojima je i počinjeni masakr na Kapiji.

"Kapija je jedna bolna rana, ne samo Tuzle i Tuzlanskog kantona, već i cijele Bosne i Hercegovine. Kada čitate imena poginulih, steknete dojam da je zločinac imao namjeru da jednom granatom ubije ono što je koncept BiH. U tome nije uspio, ali je uspio ubiti mladost, odnosno 71 nevini život i upravo iz tog razloga, pored okupljanja i davanja počasti nevino ubjenim mladim osobama Tuzle, dužnost nam je na određeni način u kontekstu kulture sjećanja stalno napominjati da zločinci i naredbodavci ovoga čina nisu adekvatno kaženjeni i nisu priveden pravdi", naglasio je Halilagić

Kako su naveli iz Gradske uprave Tuzle, obilježavajući 27 godina od strašnog zločina na Kapiji, posvećujući ovaj dan svim civilnim žrtvama napada na Bosnu i Hercegovinu i Tuzlu, u periodu od 1992. do 1995.godina, građanke i građani Tuzle se solidarišu sa žrtvama svih terorističkih napada na nedužne civile u Evropi i svijetu.