"Jer me se tiče"
96

Tuzlaci "obilježeni" bijelom trakom odali počast stradalim Prijedročanima

Piše: M. N.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Građani Tuzle danas su se kretali gradom s bijelim trakama oko ruku solidarišući se na ovaj način s Prijedorčanima koji su preživjeli torture i strahote u periodu 1992.-1995., a kojima je bilo naređeno da sebe i svoje kuće obilježe bijelim trakama i čaršafima kako bi zločinci znali gdje su i lakše ih odveli u smrt.

Akciju dijeljenja bijelih traka organizovao je Omladinski pokret Revolt, a odazvao se veliki broj građana.

"Veoma je bitno podsjećati se na ovaj datum, kao znak sjećanja i podrške onima koji se i danas bore s fašističkim režimima. Kao akt sjećanja i suosjećanja, aktivisti i aktivistkinje Revolta oko ruke nose bijele trake, koje nisu samo simbol sjećanja na progon, nego i znak trajne borbe protiv fašizma i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta te poricanja zločina", poručili su iz Revolta.

Na Trgu kod Ismeta i Meše okačen je bijeli čaršaf na kojem piše "Dan bijelih traka 31.05. Prijedor" tako da svi, pa i turisti i djeca koja se tada nisu ni rodila, mogu saznati šta se prije 27 godina dešavalo u ovom bh. gradu ljudima koji su ubijani, mučeni, zlostavljani i protjerani samo zato što su bili bošnjačke ili hrvatske nacionalnosti. Akcija je organizovana pod sloganom "Jer me se tiče".

U Prijedoru je ubijeno 3.176 osoba, od kojih je 102 djece. Hiljade zarobljenih civila prošlo je kroz logore Omarska, Trnopolje i Keraterm, a većina ih je ubijena na najbrutalniji način.