BiH
1

Tuzlaci Dan nezavisnosti BiH obilježavaju održavanjem Plenuma i koncerta

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba (Foto: D. Z./Klix.ba)
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba (Foto: D. Z./Klix.ba)
Građani Tuzlanskog kantona danas obilježavaju Dan nezavinosti Bosne i Hercegovine. U svih 13 općina je svečarska atmosfera, a građani s kojim smo razgovarali podsjetili su nas na činjenicu da je tuzlanski okrug bio najveća slobodna teritorija u prošlom ratu.

Skupština TK je organizovala svečanu sjednicu na kojoj su prezentirani istorijski fakti vezani za 29. februar i 1. mart 1992. godine kada su građani Bosne i Hercegovine glasali na nezavisnost.

Zanimljivo ranije su sjednice Skupštine TK organizovana dan prije praznika, ali su se aktuelni predstavnici zakonodavne vlasti odlučili da ove godine baš na 1. mart organizuju svečanu sjednicu u povodu Dana nezavisnosti.

Delegacija Skupštine TK prethodno je položila cvijeće i vijence na Partizanskom spomen groblju, spomeniku braniteljima Tuzle i BiH 1992-1995., spomeniku Zlatnim ljiljanima i u Aleji Slana Banja.

Do kraja dana predviđeno je niz aktivnosti, a prva je vezana za Plenum građanki i građana TK koji će se održati na otvorenom isred devastirane zgrade Sodaso. Predviđen je i nastup tuzlanskih grupa.

Također, danas će se oformiti i Udruženje maloljetnih pripadnika Armije R BiH. Rečeno je kako su golobradi mladići stupili u redove Armije R BiH, a da su nakon rata marginalizovani i da nemaju nikakvih prava.

U Međunarodnoj galeriji Tuzla za večera je zakazan koncert Kamernog orkestra iz Tuzle, a u Mejdanu se igraju veliki košarkaški derbiji između košarkašica Jedinstva i Željezničara, te košarkaša Slobode i Bosne.