Novo lice nakon 22 godine
215

Tuzlaci će birati gradonačelnika među šest kandidata: Obećavaju od revolucije do zaštite džamija

A. K.
Lugavić, Berbić, Arnaut, Ajanović, Čičko i Žigić (Foto: Klix.ba)
Lugavić, Berbić, Arnaut, Ajanović, Čičko i Žigić (Foto: Klix.ba)
Građani Tuzle u nedjelju, 5. februara 2023. godine birat će novog gradonačelnika, a na raspolaganju imaju pet kandidata, odnosno dva stranačka i tri nezavisna. Prijevremeni izbori Tuzli će donijeti promjenu, jer će se nakon 22 godine na čelu grada naći novo lice.

Nakon 22 godine i šest uzastopnih mandata, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović odlučio se povući sa te funkcije, a ostavku je morao podnijeti jer je prihvatio mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH te kao zastupnik nastavlja svoju političku karijeru.

Nakon što je ostavka zvanično prihvaćena, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) raspisala je prijevremene izbore u Tuzli, a koji će biti održani u nedjelju, 5. februara 2023. godine.

SDP kandidovao Lugavića, a Naša stranka Berbića

Dok cijeli proces ne bude završen, na mjestu vršioca dužnosti gradonačelnika Tuzle nalazi se Zijad Lugavić, inače Imamovićev dojučerašnji bliski suradnik u Gradskoj upravi.

Imamović i Lugavić su i stranačke kolege, s obzirom na to da su obojica članovi Socijaldemokratske partije (SDP), stranke koja je aktuelnog vršioca dužnosti kandidirala i za gradonačelnika Tuzle.

Odluka o njegovoj kandidaturi donesena je jednoglasno, a Lugavić u zvaničnu predizbornu kampanju još uvijek nije krenuo, za razliku od njegovih protukandidata koji upućuju glasne poruke javnosti.

Političke stranke su jučer do 16 sati imale vremena za upućivanje kandidatura, a to je učinila i Naša stranka, koja na poziciji gradonačelnika Tuzle vidi Omera Berbića, aktuelnog gradskog vijećnika i mladog političara koji je postao prepoznatljiv po kontinuiranom kritiziranju lokalne vlasti.

U svojoj zvaničnoj predizbornoj kampanji, Berbić naglašava da revolucija mladih počinje.

"Kandidat sam za najmlađeg gradonačelnika u historiji grada. Revolucija mladih ljudi počinje iz Tuzle i neće se zaustaviti. Prošlo je vrijeme gradonačelnika koji ne primaju građane, došlo je vrijeme mladosti, energije i optimizma. Hvala vam na podršci, mi počinjemo revoluciju zajedno 5. februara", poručuje Berbić.

Ajanović, Arnaut, Čičko i Žigić kao nezavisni kandidati

Za razliku od političkih stranaka, nezavisni kandidati su imali kraći rok za prijave te je od ranije zvanično poznato da u utrku za gradonačelnika Tuzle idu tri osobe. Riječ je o Mirnesu Ajanoviću, Almiru Arnautu Belom i Dervišu Čičku, čije je kandidature CIK BiH potvrdio.

Prvi koji je javno ušao predizbornu kampanju putem društvenih mreža je Mirnes Ajanović, advokat, predsjednik Bosanske stranke i dugogodišnji gradski vijećnik. Zanimljivo je da se on nezavisno kandidirao za gradonačelnika Tuzle, a ukoliko ga građani izaberu, obećava da će raditi bez plate te da će realizirati program od 130 tačaka.

"Ne idem stranački u kandidaturu, jer želim biti kandidat svih građana, bez obzira na političku opredijeljenost ili simpatizerstvo. Program rada je kreiran na osnovu mog iskustva, odnosno 20-godišnjeg djelovanja kao vijećnika, ali i 30 godina kroz politički angažman. Znam šta u gradu ne valja i šta treba uraditi kako bi on bio mnogo bolji. Tuzli je potrebna nova, slobodna politička energija koja će imati sluha za sve potrebe građana, kritike i bez bilo kakve medijske cenzure", kazao je Ajanović.

Nezavisni kandidat je i tuzlanski aktivista i predsjednik Udruženja Velika djeca Almir Arnaut Beli.

"Moja očekivanja od izbora su da se promijeni ono što se događa u mom gradu, da prestane ilegalna gradnja, da se vjera vrati u džamije te da se sve vrati istini. Korupcija i kriminal se šire Tuzlom. Ovo ne liči na grad, ovo je bezvlašće. Mi ćemo uvesti lokalnu samoupravu u mjesne zajednice. Vratit ćemo grad u ruke građana. To je naš cilj", poruka je Arnauta.

Na mjestu gradonačelnika Tuzle sebe vidi i Derviš Čičko, koji je inače prije dvije godine bio nominovan za kandidata za čelnika grada u ime Naše stranke.

Međutim, neposredno pred početak predizborne kampanje Naša stranka je promijenila odluku te je umjesto Čička kandidirala Mirjanu Marinković-Lepić. Čičko se tada povukao iz aktivnog stranačkog života te je počeo djelovati samostalno.

Čičko smatra da je sadašnja izvršna vlast zadnjih 15 godina na čelu sa gradonačelnikom definitivno potrošena, potpuno negativno birokratizirana i bespovratno moralno, politički i menadžerski urušena do neprepoznatljivosti.

U utrku za gradonačelnika Tuzle kao nezavisni kandidat ide i Halid Žigić, koji je na tu poziciju pretendovao i na prošlim lokalnim izborima.

U njegovoj biografiji stoji da je rođen u Tuzli 14. novembra 1956. godine, da je završio osnovnu školu Slavinovići, srednju tehničku Saobraćajnu školu i Elektrotehnički fakultet u Tuzli. Magistarski studij i doktorat okončao je na Univerzitetu u Sarajevu.

Navedeno je i to da je ekspert iz oblasti informatike, elektrotehnike i telekomunikacija. Jedan je od osnivača Patriotske lige Republike BiH i pukovnik Oružanih snaga BiH do 2007. godine.