BiH
0

Tuzla: Zbog bruceloze oprez pri kupovini i klanju kurbana

FENA
Tuzla
Tuzla
S obzirom da na to da se približava jedan od najvećih muslimanskih blagdana Kurban-bajram za koji vjernici islamske vjeroispovjesti prakticiraju klati kurbane, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u Tuzli upozorila je danas saopćenjem za javnost građane na nekoliko neophodnih radnji koje bi trebalo imati na umu prije samog čina klanja kurbana. Cilj je spriječiti opasnost od širenja bruceloze, saopćeno je.

Ne treba kupovati životinje od nomada, već od vlasnika domaćih stada nad kojima je izvršeno dijagnostičko ispitivanje na brucelozu i stada koja imaju ušne markice te za koja je izdata svjedodžba o zdravstvenom stanju životinja, upozoreno je iz uprave ove inspekcije.

Nakon kupovine obavezno treba izvršiti veterinarski nadzor u nadležnoj veterinarskoj stanici o opštem zdravlju kurbana, odnosno životinje koja se kolje.

Klanje kurbana i sve ostale radnje vezane za to treba da budu obavljene u uvjetnmim prostorijama uz maksimalno osiguranje minimalnih sanitarnih uvjeta.

Cilj navedenih mjera je upozoriti građane na opasnosti od bruceloze čija je pojava trenutno aktuelna na području Tuzlanskog kantona, a koju su na ove prostore uglavnom sa svojim stadima donijeli nomadi i nomadska ispaša, saopćeno je iz kantonalne inspekcije u Tuzli.