Novi nameti za građane
0

Tuzla: Usluge JP Komunalac skuplje za dvije KM

Piše: D. Brkić
Tuzla (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Tuzla (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Vijećnici SDP-a, NS Radom za boljitak i nezavisni vijećnici su na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla izglasali odluku o poskupljenju usluga JP Komunalac, odnosno uvođenju takse od dvije KM za, kako je navedeno, odvoz pepela i krutog otpada te za održavanje posuda u koje se odlaže komunalni otpad.

Protiv ovakve odluke Općinskog vijeća Tuzla glasali su vijećnici Bosanske stranke i SDA. Odluka će se primjenjivati od 1. aprila, a taksu će plaćati i domaćinstva koja ne proizvode pepeo ili šljaku, kao i domaćinstva koja posjeduju svoje posude za odlaganje smeća i ne koriste kontejnere u vlasništvu Komunalca.

Odluka o poskupljenju usluga je dočekana različitim raspoloženjem među građanima Tuzle. Jedni smatraju kako je ovo novi udar na prazne džepove građana, pogotovo penzionera, dok drugi opravdavaju odluku općinskih vijećnika tvrdeći kako su cijene usluga Komunalca svih ovih godina ostale nepromijenjene i iznose oko 6 KM.

Ipak, predstavnici opozicionih stranaka u OV Tuzla smatraju kako se novac Komunalcu mogao doznačiti na drugačiji način, a ne novim udarom na kućne budžete. Podsjetimo kako je aktuelna vlast u Općini Tuzla u posljednjih nekoliko godina uvećala cijene vode i centralnog grijanja, a u međuvremenu je uvedena i naplata parkinga. Također, uvedena je i taksa od tri KM koju domaćinstva uplaćuju za održavanje vodomjera.