Izdata upozorenja
30

Tuzla: U izolaciji 35 osoba nakon povratka iz Italije, sedmero testirano na koronavirus

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
U Tuzlanskom kantonu u kućnoj izolaciji nalazi se 35 osoba koje su iz Italije došle na područje ove regije, a od prve sumnje na pojavu koronavirusa do danas je testirano sedam osoba. Zbog mjera predostrožnosti u zdravstvenim ustanovama reducirani su procesi obavljanja ljekarskih pregleda.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona za Klix.ba je potvrđeno da se u ovom trenutku 35 osoba nalazi pod ljekarskim nadzorom i u kućnoj izolaciji nakon povratka iz Italije koju je pogodila epidemija koronavirusa.

Epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK Jasmina Brkić-Džambić nam je kazala da je danas broj osoba koje se nalaze u kućnoj izolaciji znatno manji u odnosu na prethodnu sedmicu, zbog činjenice da je za većinu građana koji su u proteklom periodu boravili u nekoj od regija zahvaćenih koronavirusom, istekla ova 14-dnevna higijensko-epidemiološka mjera.

"Do sada smo kod sedam osoba izvršili testiranje na kornavirus, a sve one su iz Italije došle u Tuzlanski kanton. Svi testovi su bili negativni na koronavirus, a kod dvije osobe je potvrđeno prisustvo influence sezonske gripe", kazala je za Klix.ba Brkić-Džambić te pojasnila da se prilikom testiranja na koronavirus kod pacijenta odmah uzimaju uzorci i za provjeru prisustva virusa sezonske gripe.

Prema preporukama Kriznog štaba za koronavirus FBiH, pod zdravstveni nadzor stavljaju se sve osobe koje u našu zemlju stižu iz Kine, Italije, Južne Koreje i Irana.

"Promijenila se definicija slučaja, pa iako postoji veliki broj oboljelih i u drugim evropskim zemljama i širom svijeta, mi ipak djelujemo prema preporuci Kriznog štaba FBiH i pod nadzor stavljamo osobe koje dolaze iz ove četiri zemlje jer je u njima izražen najveći broj registrovanih slučajeva. Naravno, ukoliko neko dođe, naprimjer iz Austrije, a kroz epidemiološku provjeru saznamo da je bio u kontaktu sa zaraženom osobom, svakako da ćemo odmah poduzeti sve neophodne mjere, među kojima je i testiranje", navela je Brkić-Džambić.

Obavljanje neophodnih ljekarskih pregleda

Krizni štab za koronavirus Tuzlanskog kantona, prateći smjernice Federalnog kriznog štaba, uputio je preporuke građanima, a u njima je navedeno da se ne održavaju javni skupovi te da osobe starije životne dobi izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza.

"Sugerira se da osobe starije životne dobi, ukoliko to nije neophodno iz zdravstvenih razloga, preskoče rutinske kontrolne preglede i odlaske ljekaru porodične medicine. Preporuka je najprije ljekara kontaktirati telefonom, ukoliko je pacijentu potreban recept ili savjet", poručili su iz Kriznog štaba za koronavirus TK.

Kantonalni krizni štab također je nalažio da se u zdravstvenim ustanovama na području najmnogoljudnijeg kantona obustave redovni kontrolni specijalističko-konsultativni pregledi, a da se obavljaju samo oni koji su prema procjeni specijaliste neophodni, kao i poštivanje već postojećih zabrana posjeta bolnicama, kao i ustanovama socijalne zaštite koje zbrinjavaju djecu, mlade i stare osobe.

Zbog mjera predostrožnosti oglasili su se i iz tuzlanskog Doma zdravlja, iz kojeg su naveli da se do daljenjg odlažu sve redovne kontrole za izdavanje terapija za hronične bolesnike, kao i odlasci u ordinacije ljekara porodične medicine, osim u hitnim slučajevima.

U ovoj ustanovi primarne zdravstvene zaštite do daljnjeg se odlažu i svi redovno naručeni pregledi u odjelima specijalističko-konsultativne zdravstvene zaštite, osim prvog pregleda, a kako su naveli, umjesto starijih osoba lijekove za recept mogu podići mlađi članovi porodice uz odgovarajuću dokumentaciju.

Redovno prati ruke, provjetravati prostorije...

Kada je riječ o higijensko-epidemiološkim preporukama, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK Jasmina Brkić-Džambić građanima savjetuje redovno pranje ruku vodom, sapunom ili sredstvima na bazi alkohola.

"Ukoliko kašlju, ili kišu, to trebaju činiti u maramicu koju će poslije baciti u kantu za smeće i oprati ruke, ili eventualno u unutrašnju stranu lakta. Potrebno je izbjegavati bliski kontakt s ljudima koji imaju simptome respiratornih infekcija, zatim držati odstojanje od sagovornika barem na jedan metar, a ukoliko su bolesni neka ne idu u školu, na fakultet, ili posao", savjetuje Brkić-Džambić.

Ona navodi da je potrebno izbjegavati i posjete bolesnicima, zatim dodirivanje očiju, usta i nosa prljavim rukama, uz redovno provjetravanje kućnih i radnih prostorijama, posebno škola i vrtića. Među značajnim preporukama je i izbjegavanje putovanja u regije pogođene koronavirusom.

"Svi građani ukoliko imaju respiratorne simptome, a boravili su u tim zemljama, nikako ne smiju ići u dom zdravlja, već moraju pozvati telefonom svoga ljekara kojem će reći historiju putovanja, nakon čega će biti dogovoreni dalji koraci", istaknula je Brkić-Džambić.

Vrijedi kazati da su u Bosni i Hercegovini do danas registrovana tri pacijenta kod kojih je utvrđeno prisustvo koronavirusa, a svi se nalaze u Republici Srpskoj, tačnije Banjoj Luci. Prema posljednjim informacijama, oni su u stabilnom zdravstvenom stanju, a hospitalizirani su u izolatoriju banjalučkog Univerzitetskog kliničkog centra.