Oštre mjere vlasti
51

Tuzla u doba koronavirusa: Na ulicu izlaze samo oni koji moraju, iako pojedini krše naredbe

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Iako na području Tuzlanskog kantona, a samim tim i Tuzle dosad nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, u ovoj regiji od sinoć su na snazi dodatne mjere zabrane.

Ugostiteljski objekti, shopping centri, butici, kina, pozorišta i saloni praktično su od jutros zatvoreni, a građanima je zabranjeno i okupljanje na javnim površinama te parkovima.

S druge strane, do 18 sati rad trgovina osnovnim prehrambenim artiklima, kao što su supermarketi, hipermarketi, pekare, apoteke i benzinske pumpe se organizuje do 18 sati.

Bašte kafića su prazne, a na ulicama Tuzle vidi se tek po neki prolaznik. Kako nam većina njih kaže, iz kuća su morali izaći kako bi završili neodložne obaveze, a nakon kratkog boravka vani vraćaju se u svoje domove.

A da se svi ne pridržavaju izrečenih mjera zabrane od Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK, primjetno je u Gradskom parku u Tuzli gdje se okupljaju grupe građana, a vrijeme provode sjedeći uglavnom na klupama i uživajući u martovskom suncu.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba u Zavodu za javno zdravstvo TK, od 25. februara ove godine do danas je na virus COVID-19 testirano ukupno 26 osoba, a svi rezultati su bili negativni. Posljednje testiranje je urađeno sinoć.

U kućnoj izolaciji u Tuzlanskom kantonu nalazi se 1.101 osoba, a u protekla tri dana pripadnici Uprave policije izvršili su provjeru više od njih 600.

Vlada TK na jutros održanoj vanrednoj sjednici proglasila je stanje nesreće u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH.