BiH
0

Tuzla: Tužilaštvo BiH treba poduzeti mjere za oslobađanje Ilije Jurišića

FENA
Tuzla
Tuzla
Općinsko vijeće (OV) Tuzla uputilo je zahtjev Ministarstvu pravosuđa BiH i Tužiteljstvu BiH da poduzmu odgovarajuće mjere jer je Okružni sud u Beogradu odbio izručiti Iliju Jurišića pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Općinsko vijeće Tuzla podsjeća da je Vrhovni sud Republike Srbije po službenoj dužnosti ukinuo prvostupanjsko rješenje tročlanog sudskog Vijeća, kojim se odbija zahtjev za izručenje Ilije Jurišića.

Iz rješenja, koje je donio Vrhovni sud Republike Srbije sasvim je jasno da se nezakonito, odnosno suprotno odredbama Zakonika o kaznenom postupku Republike Srbije odbija izručenje gospodina Ilije Jurišića, koji se od 11. svibnja neosnovano nalazi u beogradskom zatočeništvu, a zbog tzv. slučaja "Tuzlanska kolona", smatraju u tuzlanskom Općinskom vijeću.

"Tužiteljstvo BiH trebalo bi podnijeti kaznenu prijave protiv suca Milana Dilparića i članova sudskog vijeća jer su postupili protuzakonito odlučujući o molbi za izručenje Ilije Jurišića. Sudac Dilparić je odbacio zahtjev za izručenje jer je navodno molbu za izručenje podnio nenadležni organ, što nije točno jer se postupak prema zakonu Srbije pokreće na molbu strane države, dakle nadležnog organa strane države. U konkretnom slučaju molbu za izručivanje podnijelo je Ministarstvo pravosuđa BiH, kao mjerodavni organ Bosne i Hercegovine", navodi se u zahtjevu Općinskog vijeća.

U Općinskom vijeću smatraju da sudac Dilparić može biti kažnjen kaznom zatvora do pet godina u slučaju kršenja zakona i nanošenja štete koja je u konkretnom slučaju počinjena prema neosnovano zatočenom Iliji Jurišiću te dodaju da beogradski režim provodi kampanju u kojoj je sudac Dilparić određen da djeluje protivno zakonima razvlačeći slučaj, kako bi iskoristila teška Jurišićeva zdravstvena situacija.

Međunarodno kazneno pravo i Kazneni zakon BiH obvezuju Ministarstvo prosuđa BiH i Tužiteljstvo BiH na zaštitu državljanina BiH, kazneno procesuiranje sudaca Milana Dilparića i sudaca, članova sudskog Vijeća, kako bi se Ilija Jurisić izručivanjem državi zaštitio od daljeg maltretiranja, navodi se u zahtjevu koji su potpisali predsjedavajuća OV Nada Mladina i načelnik Tuzle Jasmin Imamović.