BiH
0

"Tuzla Taxi" najavljuje proteste i blokade institucija

FENA
Zbog “divljeg taksiranja” Udruženje taksista "Tuzla Taxi" Tuzla saopćenjem za javnost obraća se javnosti Tuzlanskog kantona.

Navode kako je u proteklih 30 dana, odnosno, od prestanka akcije suzbijanja rada na crno, koja je sprovedena od strane Kantonalne službe za inspekcijske poslove, na tuzlanskim ulicama sve više vozila koja neovlašteno nose taxi oznake i obavljaju javni prijevoz putnika.

“Registriranih taxi vozila na području grada je 247 a trenutno je na gradskim ulicama oko 650 vozila u ulozi taksista. Na naše pozive nadležne institucije uporno ne reagiraju te je sindikalni odbor udruženja taksista "Tuzla Taxi" u saglasnosti Federalnog Sindikata Saobraćaja i sa ostalim taxi udruženjima TK-a (Lukavac, Srebrenik, Gradačac, Živinice i Kalesija) donio slijedeću odluku. U periodu od 05. do 09.01. 2009. godine održat će se protestne vožnje gradom uz kratko zadržavanje pred zgradom Vlade TK-a a u slučaju i daljeg oglušavanja nadležnih institucija u skorom periodu moguća je i blokada nadležnih institucija i to Uprave za inspekcijske poslove i Vlade Tuzlanskog kantona”, navodi predsjednik Udruženja Emir Hasanović.

Zahtjevi svih taxi udruženja kantona su da se po hitnom postupku na kantonalnom nivou donese zakonska uredba o oduzimanju vozila prekršiocima nelegalnog obavljanja taksi prijevoza te da se mizerna visina kazne za rad na crno od 100 km za fizičke osobe radikalizira i bitno uveća kako bi se prekršiocima onemogućilo da, nakon što su zatečeni u prekršaju, već sutradan ponovno obavljaju prijevoz putnika.