BiH
0

Tuzla - sedam dana do suđenja Iliji Jurišiću

FENA
Predstavnici Komisije za istinu o Tuzli od ´92. – ´95. Općinskog vijeća Tuzla, na danas održanoj pres-konferenciji, informirali su novinare da i dalje, kod nadležnih domaćih i međunarodnih institucija, insistiraju da, u okviru svojih ingerencija, poduzmu odgovarajuće mjere kako bi uticali na državne organe Republike Srbije u cilju poštivanja zakonskih propisa i međunarodnih konvencija i prestanka kršenja ljudskih prava Tuzlaka i državljanina BiH Ilije Jurišića.

Kako je kazala Nada Mladina, predsjedavajuća Općinskog vijeća Tuzla od državnih organa naše zemlje i dalje se traži izručenje Ilije Jurišića pravosudnim organima BiH koje bi vodile proces u slučaju “Tuzlanska kolona”.

“Jedine odgovore za pomoć u slučaju „Jurišić“ uputili su OHR i Vitomir Pavlović, ombudsman za ljudska prava BiH iz Banja Luke, dok sve bh. institucije od kojih je tražena pomoć za Iliju Jurišića nisu iskazale spremnost da to učine”, kazala je Mladina.

Vitomir Popović je ubjeđenja da još nije izgubljena nada za postupanje po Evropskoj konvenciji o ekstradiciji te da će on zvanično tražiti i monitoring nad glavnim pretresom u predmetu Jurišić.

Zajednička je ocjena da otpočinjanje glavnog pretresa, ne predstavlja njegovu smetnju za izručenje pravosuđu BiH, te da je donošenje takve odluke više stvar političke volje, nego postojanja eventualnih pravnih smetnji.

Glavni pretres pred nadležnim organima Republike Srbije u predmetu „Jurišić“ zakazan je za 22. februar 2008. godine.