BiH
0

Tuzla: Rekonstrukcija i izgradnja Kampusa

FENA
Tuzla
Tuzla
Univerzitet u Tuzli predstavio je danas Prvu fazu rekonstrukcije i izgradnje Kampusa te visokoškolske ustanove. Skupu upriličenom tim povodom u Multuimedijalnoj sali Univerziteta pristustvovali su tuzlanski premijer Sead Čaušević te načelnici i privrednici iz više općina Tuzlanskog kantona.

Po riječima prof. dr. Envera Halilovića, rektora Univerziteta u Tuzli, ovom prezentacijom započela je značajna stranica u povijesti tuzlanskog univeziteta. Stručni tim završio je tehničku dokumentaciju i čim se, po riječima rektora Halilovića, osiguraju financijska sredstva, krenut će se s adaptacijom postojećih objekata.

Za ovu prvu fazu rekonstrukcije, u kojoj je osim obnove postojećih objekata, kao prioritet planirana i izrada idejnog rješenja i makete cijelog Kampusa, potrebno je oko 7 miliona maraka. Iz tih je razloga Univerzitet planirao učestvovati na predstojećem Business Forumu u Sarajevu od 15. do 17. svibnja, gdje bi bila prezentirana prva fazu rekonstrukcije i izgradnje Kampusa Univerziteta, kako bi se uspostavile veze s potencijalnim partnerima iz BiH i inozemstva.

Današnja prezentacija dio je već započete suradnje Univerziteta u Tuzli i Vlade Tuzlanskoga kantona. Po riječima Seada Čauševića, premijera TK, kantonalna Vlada i pored toga što se nalazi u kriznim ekonomskim vremenima, čini sve kako bi pomogla realizaciju projekta Kampusa.

"I kao što vidim, to više nije želja, nego stvarnost, a u pojedinim segmentima i realnost", kazao je premijer Čaušević.

Vlada TK i Univerzitet dogovorili su kod Saudijskog Fonda prezentaciju projekta Kampusa. Saudijski Fond raspoložen je za doniranje značajnijih sredstava. "U tom slučaju mi bi kao Vlada dali podršku za kreditiranje po povoljnijim kamatnim uvjetima i rokom otplate od 25 godina", kazao je premijer Čaušević.

Po riječima doc. dr. Muhameda Mehmedovića, predsjednika Stručnog tima za rekonstrukciju Kampusa, predloženo je da se formira služba za upravljanje i vođenje ovog projekta. Primarna aktivnost u ovoj Prvoj fazi bit će spajanje na sistem centralnog grijanja svih objekata u Kampusu. Na taj način Univerzitet u Tuzli više neće biti zavisan o prostoru i moći će bez problema izvoditi nastavu. Za sada su u Kampusu osposobljena tri objekta za nastavu koju može pohađati oko 300 studenata.