BiH
0

Tuzla: Prva zvanična posjeta Upravnog i Savjetodavnog odbora Instituta za nestale BiH

FENA
Tuzla
Tuzla
U prvoj zvaničnoj posjeti Tuzli, kao centru regije u kojem se obavlja najviše ekshumacija u BiH, danas su boravili predstavnici Upravnog i Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

„Ukoliko Vijeće ministara BiH do kraja marta ne donese Uredbu o izvođenju ekshumacija, Kantonalno tužiteljstvo Tuzlanskog kantona neće moći nastaviti ovaj važan proces 15. aprila, kako je to ranije planirano“, kazao je Šasenam Ćosić, glavni kantonalni tužitelj u Tuzli.

Do sada je na snazi bila federalna uredba, a budući da je rad entitetskih komisija za traženje nestalih osoba prestao početkom ove godine, stvoren je vakuum. Od Instituta za nestale osobe, koji je preuzeo taj posao, očekuje se da što prije utvrdi način kako će biti sačinjena i sačini bazu podataka nestalih osoba u BiH.

Predsjedavajuća Upravnog odbora Instituta za nestale osobe BiH Jasmina Džumhur kazala je da problem iziskuje užu saradnju Komemorativnog centra u Tuzli, Kantonalnog tužiteljstva Tuzla, Međunarodne komisije za nestale osobe i Instituta za nestale osobe BiH.

U Komemorativnom centru Tuzla, odnosno Projektu identifikacije Podrinje, trenutno se nalazi više od 8.000 skeletnih ostataka. Više od 4.000 su tijela ekshumiranih žrtava Srebrenice, a preostala su još neidentificirana tijela zvorničkih Bošnjaka iz 1992. i 1993. godine.

Glavni kantonalni tužitelj u Tuzli Šasenam Ćosić je kazao da je od iznimnog značaja donošenje pravila prema kojem će Tužiteljstvo nastaviti proces ekshumacija.

Predstavnica Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Munira Subašić očekuje da se proces ekshumacija i identifikacija ubrza. Zbog toga je, kako je kazala, od izuzetnog značaja baza podataka nestalih osoba koju tek treba sačiniti.