BiH
0

Tuzla: Potisani ugovori o dodjeli sredstava poduzećima

FENA
U prostorijama Vlade Tuzlanskog kantona danas su potpisani ugovora s predstavnicima malih i srednjih poduzeća koja su aplicirala na Javni poziv za dodjelu sredstava za podršku razvoju Kantona.

Na javni poziv ove godine pristiglo je ukupno 120 prijava, od čega njih 68 ispunjavalo uvjete poziva. Po riječima Dijane Bilanović, ministrice razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, Vlada je za ovu vrstu podrške malim i srednjim poduzećima planirala 464 050 maraka.

"Najveći dio sredstava na koji se odnose današnji ugovori tiče se subvencija za realizaciju projekata razvoja poduzetničke infrastrukture. Za ove namjene sedam privrednih subjekata dobilo je ukupno 100 000 maraka", kazala je ministrica Bilanović, dodavši da se riječ o skromnim sredstvima, ali kako se ipak nada to doprinijeti razvoju male i srednje privrede, a time i otvaranja novih radnih mjesta.

Za razliku od proteklih godina, kada su se sredstva dodjeljivala svim aplikantima koji ispune uvjete poziva, ove godine financirani su samo najbolji projekti, odnosno oni projekti koji su dobili najveći broj bodova. Na taj način, Ministarstvo i Vlada žele potaknuti sve privredne subjekte da ozbiljno pristupe pripremi projekata i prikupljanju potrebne dokumentacije, što su i kriteriji koji se primjenjuju u međunarodnim i fondovima Evropske unije.

Ove godine najkvalitetnijim projektima dodijeljena su sredstva dovoljna za njihovu realizaciju. Time je opravdan i zahtjev Ministarstva da se projekti u potpunosti realiziraju, a nakon toga i opravdaju dodijeljena sredstva.

Kad su u pitanju planovi za sljedeću godinu, Ministarstvo je nedavno anketiralo privrednih subjekata kako bi se odredio za privredu najznačajniji oblik pomoći, pa je odlučeno da se posebna pažnja slčjedeće godine posveti subvencioniranju kamata investicijskih i obrtnih kredita.

Ministrica Bilanović prisutne je upoznala i s aktivnostima koje Ministarstvo vodi radi osiguranja dodatnih sredstava iz međunarodnih fondova.