|

Tuzla: Pomoćnik ministra osuđen na 20 mjeseci zatvora zbog primanja mita

Tuzla: Pomoćnik ministra osuđen na 20 mjeseci zatvora zbog primanja mita
123
Klix.ba
7.2.2017. u 14:41
78
komentara
123

dijeljenja
Tuzla: Pomoćnik ministra osuđen na 20 mjeseci zatvora zbog primanja mita Foto: SIPA
Općinski sud Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu presudu za bivšeg pomoćnika ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK Bahira Imamovića i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i osam mjeseci zbog krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi.
Prvostepenom presudom je optuženom izrečena i sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u ovom ministarstvu, kao i bilo koje dužnosti u organima uprave ili javnim preduzećima u BiH u periodu od dvije godine.

Podsjećamo, Bahir Imamović se optužnicom ovog Tužilaštva tereti da je, dok je obavljao funkciju pomoćnika ministra u pomenutom resornom ministarstvu a u čijoj nadležnosti je procedura dodjele koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina na području TK, u periodu od početka aprila do 7. maja 2015. godine, u postupku pokrenutom po zahtjevu privrednog društva "Tuzla kvarc" za dodjelu koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na tri lokaliteta u blizini Tuzle, od zamjenika direktora ove firme za to tražio novac kako bi izvršio službene radnje koje je morao izvršiti.

U optužnicije navedeno da je Imamović od zamjenika direktora "Tuzla kvarca", za proceduru dodjele koncesije na ležištima kvarcnog pijeska, tražio da mu se u tri rate isplati dar od 30.000 KM. Obećavajući provedbu prvog dijela procedure dodjele koncesije od odgovorne osobe ove firme, koja je prijavila Imamovića i sarađivala sa istražnim organima u predaji označenog novca, je primio 10.000 KM.
Prijavi grešku


Komentari (78)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...