BiH
0

Tuzla: Položen kamen temeljec za fontanu na Brčanskoj Malti

FENA
Tuzla
Tuzla
U znak sjećanja na 15. svibnja 1992. godine, danas su na spomen obilježje poginulim borcima iz tuzlanske Mjesne zajednice Brčanska Malta predstavnici općine Tuzla, u nazočnosti velikog broja građana, položili cvijeće te kamen temeljac za fontanu ispred Tržnog centra na Brčanskoj Malti.

Selim Bešlagić, koji je u to vrijeme bio čelni čovjek u Tuzli, kazao je kako su građani tada pokazali kako se brani Tuzla i Bosna i Hercegovina.

S toga mjesta Bešlagić je poručio Iliji Jurišiću, bivšem predsjedavajućem Općinskog vijeća Tuzla i članu ratnog tuzlanskog Kriznog stožera, koji je uhićen u petak u Beogradu po međunarodnoj tjeralici Tužiteljstva za ratne zločine u Beogradu, zbog učešća u navodnom zločinu u slučaju "Tuzlanska kolona" 15. svibnja 1992. godine: "Ilija, uza te smo. Pobijedit će pravda i istina, a voda iz fontane neka bude vječna uspomena na sve što smo dali za Tuzlu."

Nakon postavljanja kamena temeljca, predstavnici općine odali su počast i položili vijence na Spomeniku poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992. – 1995. i Groblju civilnih žrtava 1992.- 1995. na Slanoj banji.

Večeras će u Međunarodnom ateljeu "Ismet Mujezinović" biti otvorena izložba ratne novinske dokumentaristike 1992-1995.