Radovi u centru grada
22

Tuzla polovinom novembra dobija prošireni Trg slobode s otvorenom scenom i amfiteatrom

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
U toku su radovi na proširenju Trga slobode u Tuzli, a treća etaža u koju će biti uloženo pola miliona maraka građanima će na raspolaganju biti u drugoj polovini mjeseca novembra ove godine.

Građevinske mašine i radnici ovih dana aktivno rade na proširenju tuzlanskog Trga slobode koji će u konačnici dobiti ljepši izgled.

"Prema ugovoru s izvođačem, svi radovi bi trebali biti završeni u drugoj polovini novembra ove godine. To će predstavljati povećanje površine Trga slobode koji je najveći u Bosni i Hercegovini. Proteklog ljeta ovaj trg je zaživio u punom smislu te riječi i omiljeno je okupljalište građana Tuzle, ali i gostiju, odnosno turista koji nam dolaze", rekao je za Klix.ba gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Prvi čovjek grada soli ističe da se već ranije pojavila potreba za proširenjem centralnog gradskog trga te naglašava da cjelokupna vrijednost radova iznosi 575.592 KM.

Proširenje se izvodi na mjestu na kojem je nekada bila zgrada bivše Općine Tuzla koja je srušena nakon oštećenja usljed slijeganja terena, a nalazom geologa je utvrđeno da na toj parceli nije moguće vršiti izgradnju neke nove zgrade u narednih deset godina.

"Zbog toga smo donijeli stratešku odluku za proširenje trga", dodaje Imamović.

Imamović kaže i da se trenutno Trg slobode nalazi na dva nivoa koji obuhvataju čaršijsku džamiju i česmu, te veliku fontanu i zgradu Barok.

"Na trećem nivou ćemo imati modernu otvorenu scenu i amfiteatar, tako da više nećemo imati montažne bine koje su se koristile za organizaciju manifestacija. Mislim da trg sada neće biti samo proširen, nego i uljepšan. Vjerujem u trgove jer su oni mjesto jednakosti. Dosad smo ih nekoliko u Tuzli izgradili upravo iz tog razloga", dodaje Imamović za Klix.ba.

Završetkom radova, trg će biti povezan i s kompleksom kojeg čine Šarena džamija u Tuzli koja će također uskoro biti rekonstruisana, kao i portal stare Behram-begove medrese na skveru.