BiH
4

Tuzla: Policija spriječila obespravljene radnike da uđu u krug Poliolchema

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Službenici MUP-a TK onemogućili su obespravljene radnike Poliolcehema da zajedno sa svojim kolegama iz Polihema, Dite, Guminga i drugih uništenih firmi uđu u krug preduzeća.

Poliolchem je, podsjećanja radi, privatizovala poljska Organica koja, uprkos obećanjima, nikada nije ispunila uslove iz kupoprodajnog ugovora.

Radnici Poliolchema su potom tužili poslodavca, dobili pravosnažne presude, ali koje nikada nisu realizovane.

"Radnici čekaju na izvršenje 90 sudskih prosuda. Uprkos odluci suda, radnici još uvijek čekaju da neko udari pečat i da omogući radnicima da iz imovine preduzeća namire svoja dugovanja", kaže Sakib Kopić iz Sindikata Solidarnosti.

Policijski službenici nisu dozvolili radnicima da uđu u krug Poliolchema jer u tom preduzeću još uvijek ima opasnih materija.

"Koliko je BiH zemlja apsurda govori i podatak da u Poliolchemu postoje zalihe hlora, žive i drugih otrovnih materija, a da taj prostor osigurava samo jedan čovjek. Nema Odjela za spašavanje, a ne možemo ni pomisliti šta bi se dogodilo ako bi se ugrozili rezervoari. Postrojenje za neutralizaciju hlora je isječeno i prodato u staro željezo i zbog svega toga neko bi morao odgovarati", govori Sakib Kopić.

Radnici Poliolchema ne vjeruju u priče Naila Zatovića, Emina i Jasmina Zulfića iz Organice BiH o tome kako će preduzeće preuzeti novi strateški partner.

"Ovdje se nema šta preuzeti. Preduzeće je uništeno, odnosno postrojenja su isječena i prodata u staro gvožđe", govore oni.

Radnici su na sastanak pozvali premijera TK Bahriju Umihanića, koji se odazvao njihovom pozivu, a nakon okončanja sastanka bit će poznati dalji koraci koji će radnici poduzeti.