{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuzla: Pojačana kontrola rada na crno

F
26.2.2008. u 12:32
0
3
Tuzla: Pojačana kontrola rada na crno
0
Tuzla: Pojačana kontrola rada na crno
Nakon uspješne prošlogodišnje akcije kontrole rada na crno, koju su provodili inspektori Federalne i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, Kantonalna uprava nastavlja s pojačanim aktivnostima na tom planu od idućeg mjeseca.
Kontrole će se obavljati u mješovitim timovima sastavljenim od inspektora rada na području 13 općina Tuzlanskog kantona, s najmanje 40 izvršitelja.

Inspektori će nadzirati pravna i fizička lica koji obavljaju proizvodnu i uslužnu djelatnost na području Kantona. Poslodavci su obavezni da pripreme inspektorima na uvid radnu i drugu dokumentaciju (pojedinačne ugovore o radu sa zaposlenicima, radne knjižice, obrasce o prijavama na mirovinsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje, platne liste, specifikacije o isplati plaća i uplati doprinosa i drugo), kazao je Džemal Hrustić, glavni kantonalni inspektor.

"Napominjemo da ovo saopćenje ima preventivni i edukativni karakter i da putem njega želimo upozoriti sve subjekte nadzora na području Tuzlanskoga kantona da će pojačana aktivnost na kontroli rada na crno trajati do konačnog iskorjenjivanja ove nelegalne i zakonom zabranjene pojave.

Također, koristimo priliku da putem ovog saopćenja pozovemo sve radnike koji ne mogu da ostvare svoja prava iz radnog odnosa da nam budu partneri u svim aktivnostima i da nam putem svojih dojava i korektnog odnosa u momentu kontrole omoguće da im pomognemo i uvedemo ih u njihova prava iz oblasti rada", kazao je Huskić.

Ako se u toku kontrole utvrdi da poslodavci krše odredbe Zakona o radu i druge propise vezane za radne odnose, inspektori će djelovati isključivo represivno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: