BiH
0

Tuzla: Pojačana kontrola rada na crno

FENA
Nakon uspješne prošlogodišnje akcije kontrole rada na crno, koju su provodili inspektori Federalne i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, Kantonalna uprava nastavlja s pojačanim aktivnostima na tom planu od idućeg mjeseca.

Kontrole će se obavljati u mješovitim timovima sastavljenim od inspektora rada na području 13 općina Tuzlanskog kantona, s najmanje 40 izvršitelja.

Inspektori će nadzirati pravna i fizička lica koji obavljaju proizvodnu i uslužnu djelatnost na području Kantona. Poslodavci su obavezni da pripreme inspektorima na uvid radnu i drugu dokumentaciju (pojedinačne ugovore o radu sa zaposlenicima, radne knjižice, obrasce o prijavama na mirovinsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje, platne liste, specifikacije o isplati plaća i uplati doprinosa i drugo), kazao je Džemal Hrustić, glavni kantonalni inspektor.

"Napominjemo da ovo saopćenje ima preventivni i edukativni karakter i da putem njega želimo upozoriti sve subjekte nadzora na području Tuzlanskoga kantona da će pojačana aktivnost na kontroli rada na crno trajati do konačnog iskorjenjivanja ove nelegalne i zakonom zabranjene pojave.

Također, koristimo priliku da putem ovog saopćenja pozovemo sve radnike koji ne mogu da ostvare svoja prava iz radnog odnosa da nam budu partneri u svim aktivnostima i da nam putem svojih dojava i korektnog odnosa u momentu kontrole omoguće da im pomognemo i uvedemo ih u njihova prava iz oblasti rada", kazao je Huskić.

Ako se u toku kontrole utvrdi da poslodavci krše odredbe Zakona o radu i druge propise vezane za radne odnose, inspektori će djelovati isključivo represivno.