Sastanak u Direkciji za izgradnju
75

Tuzla: Platili stanove, a još čekaju useljenje

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Nezadovoljni kupci stanova u zgradi "15. maj" na Brčanskoj Malti u Tuzli, nakon današnjeg sastanka u Direkciji za obnovu i izgradnju najavili su podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih osoba iz Općine Tuzla, Građevinskog preduzeća Girpom i Direkcije za izgradnju, zbog činjenice da godinama čekaju na useljenje u stanove koje su davno otplatili.

Riječ je o 150 porodica koje navode kako su izdvojile znatne novčane sume, u prosjeku više od 100.000 KM, ali još uvijek nisu dobili ključeve svojih stanova. Radovi na zgradi se godinama obavljaju sporadično, a prema posljednjim informacijama, na gradilištu danima nema nikoga.

"Ukoliko naša upozorenja ne budu shvaćena ozbiljno mi smo spremni i na blokadu Općine Tuzla ili raskrsnice Brčanska Malta. Ovako više ne može", kažu nezadovoljni kupci stanova u zgradi "15. maj".

Općina Tuzla sa zgradom ima veze preko Direkcije za obnovu i izgradnju, u kojoj je većinski vlasnik. Radovi su trebali biti okončani do novembra 2009. godine, ali nisu pa su kupci još uvijek podstanari ili žive na drugim lokacijama.

Još jedna omča oko vrata nalazi se u blizini stadiona Tušanj, gdje se također počeo graditi stambeno-poslovni objekt. Međutim, i tu je gradnja obustavljenja, a kupci koji su platili svoje stanove ili poslovne prostore godinama čekaju na useljenje.

Zanimljivo, na čelu Direkcije, u vrijeme kada su sklapani ugovori o građenju zgrade "15.maj" i zgrade kod stadiona Tušanj, bio je aktuelni ministar saobraćaja i komunikacija u Vladi Federacije BiH Enver Bijedić.

Kada je riječ o kupcima stanova, nakon što su registrovali udruženje građana, najavljuju da će se ubuduće aktivnije boriti za svoju imovinu.