BiH
0

Tuzla: Plaće proračunskih korisnika veće za osam posto

FENA
Na svojoj današnjoj izvanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je anekse kolektivnih ugovora za srednje i osnovno obrazovanje i ovlastila premijera Enesa Mujića da anekse potpiše s predsjednicima kantonalnih odbora samostalnih sindikata srednjeg i osnovnog obrazovanja.

Aneksima su koeficijenti za obračun plaća u prva tri mjeseca 2008. godine usklađeni sa Odlukom Vlade TK, od 24. siječnja ove godine, da se kao osnovica za obračun plaća uzima najniža utvrđena plaća od 372 maraka.

Novom osnovicom ispoštovano je obećanje o povećanju plaća proračunskih korisnika, dato sindikatima prilikom usvajanja kantonalnog proračuna za 2008. godinu.

Plaće proračunskih korisnika povećane su za osam posto u odnosu na one koje su isplaćene za prosinca prošle godine. Danas prihvaćeni aneksi bit će na snazi prva tri mjeseca 2008. godine, odnosno u razdoblju za koji je Vlada utvrdila novu osnovicu za obračun plaća proračunskih korisnika.

Radi usklađivanja s novim načinom obračuna plaća proračunskim korisnicima, Vlada je danas donijela i Odluku o davanju suglasnosti na izmijenjeni Pravilnik o osnovama i mjerilima za utvrđivanje plaća i drugih osobnih primanja zaposlenih u sudovima i Kantonalnom tužiteljstvu.

Osnovica za obračun plaća koja će u prava tri mjeseca 2008. godine iznositi 372 maraka dobivena je množenjem ranijeg najnižeg koeficijenta 3,24 sa 115 maraka.

Novi platni razredi, odnosno koeficijenti koji će se množiti sa novom osnovicom dobiveni su na način da je raniji najniži koeficijent 3,24 pretvoren u koeficijent 1, a svi viši koeficijenti proračunskih korisnika samo su tehnički preračunati proporcionalno odnosu ranijeg i novog najnižeg koeficijenta.