BiH
0

Tuzla: Pismo boračkih organizacija institucijama BiH

FENA
Boračke organizacije i savezi iz Tuzlanskog kantona uputili su pismo institucijama BiH zbog tužbe Udruženja logoraša Republike Srpske (RS) protiv Bošnjaka iz Srebrenice.

"Srebreničanima je, izgleda, sudbina namijenila da budu žrtve teškog zločina. Kako drugačije shvatiti monstruoznu tužbu navodnog udruženja logoraša RS protiv pedeset Bošnjaka iz Srebrenice za neke izmišljene, samo njima - zločincima znane zločine učinjene 'kobajagi' u potpuno okruženoj Srebrenici u toku okupacije BiH.

Zamislite, zločinci tuže žrtve ni manje ni više nego pred sudom u Beogradu, iz kojega je i projektiran genocid", tvrdi se u pismu.

Izvršitelji genocida, kako navode boračke organizacije iz Tuzlanskoga kantona, valjda nezadovoljni što su neki Srebreničani uspjeli izjeći pokolj, sada hoće da ih dokusure u robijašnicama u Srbiji.

"Pitamo se što je država BiH, tko su ljudi koji rade u njenim institucijama, posebno sudskim i sigurnosnim, a da ne poduzimaju ništa, tko su horde zla iz RS-a i tko dopušta njihovu neprijateljsku aktivnost, dokle nedužna djeca poklanih Srebreničana treba da podnose teror.

Poručujemo institucijama BiH da se proglase nadležnim i kompetentnim i da počnu raditi svoj posao te da spriječe zločince da budu tužitelji, umjesto da odgovaraju za genocid", navodi se u pismu.

Boračke organizacije i savezi Tuzlanskoga kantona traže da se Vijeće ministara, Tužiteljstvo, Sud, ali i druge nadležne institucije izjasne o ovom pitanju i obavijeste građane o mjerama koje će poduzeti.