|

Tuzla - otrovne kineske igračke moraju se povući iz prodaje

Tuzla - otrovne kineske igračke moraju se povući iz prodaje
0
F
FENA
14.11.2007. u 15:40
0
komentara
0

dijeljenja
Tuzla - otrovne kineske igračke moraju se povući iz prodaje Foto: AFP
Dopisom Federalnog ministarstva zdravstva Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je obaviještena o trovanjima djece uzrokovanim toksičnim hemikalijama u igračkama pod imenom "Bindez" i "Akvadots" proizvođača iz Kine i Hongkonga.
Tim povodom oglasila se danas Uprava za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona.

"Potrošači koji su kupili ove proizvode se savjetuju da ne dozvole djeci dalju upotrebu i igru njima iz predostrožnosti. Igračke se sastoje od kuglica koje dijete slaže praveći mozaik i pri tome ih objedini i zalijepi, kada se kuglice poprskaju vodom", navode iz Inspekcijske uprave.

Opasnost po djecu leži u omotaču koji u dodiru s vodom oslobađa hemikaliju koja može biti otrovna, ukoliko djeca progutaju zrnca, odnosno kuglice. U pitanju je hemikalija butandiol 1,4 što je ustvari jak depresiv centralnog nervnog sistema.

"Djeca koja progutaju kuglicu mogu pasti u komu, imati napade ili respiratorne probleme. Upozoravamo sve trgovce koji se bave prometom i prodajom igračaka da ćemo vršiti rigoroznu provjeru. Sve koji u prodajnim asortimanima imaju sporne igračke pozivamo da ih povuku iz prodaje i o zalihama problematičnih igrački izvijeste inspekcije", poručuju iz Kantonalne uprava za inspekcijske poslove Tuzla.

Navedene igračke se dobrovoljno povlače s tržišta SAD-a i Australije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.