Tradiciji nema kraja
0

Tuzla: Okupili se stanovnici Kreke - Evrope u malom

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis )
Tradicionalni susreti Krečana, nekadašnjih i sadašnjih stanovnika starog tuzlanskog radničkog naselja, održavaju se danas po 33. put. Riječ je o manifestaciji koja je ustanovljena 1979. godine i kojom se oživljavaju sjećanja na životopisno tuzlansko naselje, koje je nekada, u dobra stara vremena, bilo Evropa u malom.

Naime, u Kreki su živjeli predstavnici čak 27 nacija, koji su se naselili u vrijeme industrijalizacije BiH, prije i poslije Prvog svjetskog rata. U Kreki, navode njeni stanovnici, nikada nije bilo važna pripadnost vjeri i naciji. Najvažnije je bilo ko je kakav čovjek. Kreka, koja je danas pala u zaborav, svojevremeno je bila prepoznatljiva po sportskim aktivnostima.

Susrete su osmislili i prvi organizovali Josip Bošnjak, Niko Bujaković, Kerim Pazarac, Štefko Bilandžija i Duško Đuranović, a nisu prekidani ni tokom posljednjeg rata.

Krečani su danas najprije položili cvijeće na Kapiji, a potom su se tradicionalno okupili ispred nekadanjeg DTV "Partizan" gdje su odali počast i položili cvijeće palim borcima u Drugom svjetskom ratu. Potom je upriličeno zajedničko fotografisanje, a u 19 sati je finale, jer tada počinje zabavni dio susreta u restoranu "Rudar".