BiH
9

Tuzla: Održana komemoracija i klanjana dženaza Salihu Bureku

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli danas je održana komemoracija u povodu smrti prof.dr Saliha Bureka, prvog doktora ekonomskih nauka u sjeveroistočnoj Bosni, a u poslijepodnevnim satima u haremu Džindičke džamije klanjana je dženaza ovom istaknutom intelektualcu.

Profesor Burek rođen je 1924. godine, a doktorirao je 1965. godine. Bio je utemeljitelj i profesor na Tehnološkom i Rudarskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, te Više ekonomsko-komercijalne škole u Brčkom.

Inače, profesor Burek bio je jedan od najprogonjenijih Bošnjaka u SFRJ, a posljednje životne dana posvetio je pisanju autobiografije koja opisuje zatvorske dane provedene u Zenici, te o kasnijem životu koji je proživio pod stalnim praćenjem kontraobavještajnih službi. Salih Burek bio je žrtva tzv. „Tuzlanskog procesa“ 1975. godine.

Na današnjoj komemoraciji na Tuzlanskom fakultetu mogla se čuti ideja da se profesoru Bureku posthumno dodjeli počasni doktorat Univerziteta u Tuzli kao i da jedna ulica u Tuzli ponese njegovo ime.

Profesor Salih Burek preminuo je proteklog vikenda u Tuzli u 91. godini života. Njemu je danas u haremu Džindićke džamije klanjana dženaza koju je predvodio tuzlanski muftija Vahid. ef. Fazloviću, a potom je na istoj lokaciji obavljen i ukop.