Tuzla: Održan božićni koncert i otvorena izložba u vladičanskom dvoru

Piše: D. Brkić/Klix.ba
8.1.2015. u 19:41
5
34
Tuzla: Održan božićni koncert i otvorena izložba u vladičanskom dvoru
5
1/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
2/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
3/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
4/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
5/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
6/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
7/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
8/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
9/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
10/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
11/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
12/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Nakon svete arhijerejske liturgije koju je večeras u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice služio episkop zvorničko – tuzlanski Hrizostom, održan je Božićni koncert i otvorena izložba grafike "Sveti Vasilije na moru", autora Veljka Mihajlovića.
Autor izložbe Veljko Mihajlović odrastao je u Tuzli, ali posljednjih 30-ak godina nije živio i radio u gradu svog djetinjstva.

"Nakon mog boravka na Svetoj Gori odlučio sam da na svoj način napravim mali omaž o manastiru Sveti Vasilije, koji je u vrijeme kralja Milutina bio zapušten i trenutno u njemu živi tek jedan monah. Zahvaljujući ovoj izložbi uspio sam prošle godine skupiti nešto novca kako bi počela obnova manastira", kazao je Veljko Mihajlović.

Episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom upriličio je prijem za predstavnike vjerskog, političkog i kulturnog života grada Tuzle. Ovakvi prijemi nisu se održavali u postratnoj BiH u vrijeme dok je episkop zvorničko – tuzlanski bio Vasilije Kačavenda.

Prvi put nakon rata u BiH održan je i Božićni koncert u prelijepom ambijentu vladičanskog dvora. Prisutnim građanima predstavili su se horovi: Tuzlanke, Iskre, Slovenčice, Gradski hor i Hor pravoslavne crkve u Tuzli.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: