BiH
0

Tuzla: Obilježena obljetnica rođenja Martina Lutera Kinga

FENA
U Tuzli je danas položeno cvijeće na spomen obilježju Martina Lutera Kinga, dobitnika Nobelove nagrade za mir i jednog od najvećih boraca za ljudska prava, a u povodu obljetnice njegova rođenja.

Nakon polaganja cvijeća prigodnim govorom nazočnima su se obratili Judith Cefkin, zamjenica veleposlanika SAD-a u BiH i Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla.

"Nemoguće je izračunati koliko je ljudi našlo inspiraciju u doktoru Kingu, ali je njegov primjer zasigurno relevantan za svako društvo u cijelome svijetu, kao što ne postoji društvo koje je u potpunosti tolerantno i pravedno tako ne postoji društvo koje ne uči na primjeru doktora Kinga", kazala je Cefkin te dodala kako je duboko dirnuta činjenicom da jedan grad udaljen tisućama milja od njezine zemlje odaje počast Kingovoj baštini i nastoji živjeti po principima za koje se borio.

"Okupili smo se kako bi ukazali počast čovjeku koji je govorio da se mrak ne može otjerati mrakom nego samo svjetlom, da se mržnja ne može otjerati mržnjom, nego ljubavlju. To su osnovne rečenice koje su primijenjene i u strategiji razvoja Tuzle", kazao je Imamović.

Po njegovim riječima, Tuzla je na bazi takve filozofije opstala u najtežim danima rata te sačuvala svoje biće multikulturalnosti.

"Martin Luter King je govorio da čovječanstvo mora razviti metodu harmonizacije, rješavanja konflikata i harmonizacije odnosa među razlikama, a da osnova te harmonizacije treba biti ljubav. Mi vjerujemo u takvu misiju", kazao je Imamović.

On je također istaknuo da današnja ceremonija nije samo odavanje počasti velikom filozofu i misionaru ljubavi, već i odavanje zahvalnosti vladi SAD-a čiji su predstavnici nesebično zaustavili rat u BiH i konkretnim projektima poticali njezinu infrastrukturu i razvoj više nego sve druge vlade svijeta zajedno.