BiH
0

Tuzla - Mladi liberali zatražili pravdu za Jurišića

FENA
Tuzla
Tuzla
Prebacivanje predmeta Ilije Jurišića između beogradskog Okružnog i Vrhovnog suda zakomplikovalo je donošenje odluke o potvrđivanju ili odbijanju optužnice koju je tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević podigao 9. novembra ove godine. Zbog, kako kažu, inertnosti naših državnih organa po pitanju oslobađanja Ilije Jurišića iz pritvora, danas su u Tuzli protestirali Mladi liberali.

Iskoristivši okupljanje na dvodnevnoj Konvenciji mladih liberala koja je održana u Tuzli, oko 120 djevojaka i mladića, članova Liberalno-demokratske stranke izašli su danas na ulice Tuzle u protestnu šetnju. Kolona je prošla tuzlanskim Korzom i zaustavila se na Kapiji, mjestu stradanja tuzlanske mladosti u proteklom ratu.

Ovo je protest mladih ljudi protiv državnih instutucija i podrška pritvorenom Iliji Jurišiću da istraje u borbi za pravdu", kazao je Edin Čolić, potpredsjednik Liberalno-demokratske stranke BiH.

Država je, kazao je Čolić, pala na ispitu zaštite vlastitih građana jer je, kako vrijeme prolazi, potpuno zanemarila ovaj slučaj.

"Za mlade ljude ovakvo ponašenje državnih instutucija je neprihvatljivo. Tuzlaci u borbi za pravdu nisu sami jer su Jurišiću podršku danas pružili mladi iz 15 općina BiH", kazao je Čolić.

Nekadašnji predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla Ilija Jurišić već osam mjeseci nalazi se u srbijanskom pritvoru. Advokat Jurišića Stevan Protić očekuje odgovor Suda na prigovor koji je uložio nakon izricanja optužnice.